navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Počela sezona

Moćna kamilica liječi nadutost, bol, umiruje, potiče metabolizam kože...

Prava kamilica (Matricaria recutita ili Chamomilla recutita) stoljećima se upotrebljavala kao ljekovita biljka, najčešće za liječenje probavnih smetnji.

Objavljeno: 29.05.2020. u 11:02
get url
text

Ona je i blagi sedativ te smiruje živčani sistem. Eterično ulje kamilice ima protuupalni učinak na sluznice pa tako udisanje para (inhaliranje) kamilice smiruje upalu sinusa i astmu. Godine 1979. njemački naučnici su otkrili da bisabol, sastojak kamilice, djeluje protuupalno, a 1983. godine francusko je istraživanje pokazalo antivirusni učinak kamilice kod dječije paralize i herpesa. Budući da ublažava grčeve, kamilica je prikladan lijek za bolove u želucu, bolne mjesečnice te žučne i crijevne kolike. Lako je podnose i dojenčad.

Također, smanjuje nadutost kod pojave stvaranja vjetrova. U vanjskoj upotrebi kreme i ulja od kamilice liječe upale kože i pospješuju ozdravljenje. Preporučuju se za liječenje ekcema, nadraženosti dječje kože od žuljanja pelena te ispucanih bradavica na dojkama. Kamilica olakšava stolicu, ali ne pretjerano, pa posredno pomaže u unutrašnjem iscjeljivanju hemoroida koji se s vanjske strane mogu mazati mašću od kamilice.

Kamilica potiče zacjeljivanje rana, sprečava djelovanje bakterijskih otrova i potiče metabolizam kože. Upotrebljava se i za ispiranje očiju te kao antiseptička vodica za ispiranje usta. Kamilica se često primjenjuje i u kozmetici. Pranje lica kamilicom odlično je za osjetljivu kožu, a ispiranje kose čajem od kamilice daje poseban sjaj plavoj kosi. Ulje od kamilice upotrebljavali su još u antici za utrljavanje pri neuralgijama i trganjima u udovima.

Stari Egipćani kamilicu su zbog njene sposobnosti skidanja temperature smatrali cvijećem boga Sunca. U starim knjigama o ljekovitom bilju piše da se uljem od kamilice uklanja umor udova, a oblozi od kamilice stavljeni na oboljeli mjehur ublažavaju bol. Kamilica kod nas raste na njivama i zapuštenim mjestima, kraj puteva i željezničkih pruga. Najviše je ima na žitnim poljima. Biljka se uzgaja od najstarijih vremena. Bez obzira na to raste li kao divlja ili je uzgojena, kamilica se bere kad je u punom cvatu, od kraja aprila preko cijelog ljeta. Kao i ostalo ljekovito bilje, treba se sušiti na mračnom mjestu, na temperaturama koje ne prelaze 45 stepeni.

Rimska kamilica (Chamaemelum nobile) u Zapadnoj Evropi, posebno u Francuskoj, Engleskoj i Belgiji, ima sličnu važnost kao što kod nas i u zemljama njemačkoga govornog područja ima prava kamilica. To što se u Zapadnoj Evropi pod nazivom "kamilica" podrazumijeva druga biljka često je vodilo do zabune. No djelovanja obje biljke su vrlo slična. U engleskoj i francuskoj literaturi pravu kamilicu nalazimo pod nazivom "njemačka kamilica".

Uprkos korisnim svojstvima kamilice, ni s ovom biljkom ne treba pretjerivati jer kod dugotrajne upotrebe prevelikih količina kamilice dolazi do nervoze i vrtoglavice.