open-navfaktor-logo
search
Partnerske zemlje
MOBiH i ove godine raspisuje konkurse za školovanje na stranim vojnim akademijama
Nastavljajući tradiciju školovanja za oficire Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na uglednim međunarodnim obrazovnim institucijama, Ministarstvo odbrane BiH i ove godine raspisuje konkurse za prijem kadeta i kadetkinja za školovanje na vojnim akademijama partnerskih zemalja.
25.03.2022. u 12:07
get url
text

Tako je prošlog mjeseca raspisan konkurs za prijem kadeta na Akademiju Kopnene vojske Oružanih snaga Republike Italije, a ovog mjeseca raspirani su konkursi za prijem na Kraljevsku akademiju Sandhurst i Kraljevsku zrakoplovnu akademiju Cranwell u Velikoj Britaniji te vojnu akademiju Univerziteta odbrane Republike Srbije.

U narednom periodu raspisat će se i konkursi za školovanje u ostalim partnerskim zemljama u kojim BiH školuje kadete. Konkursi se objavljuju u dnevnim novinama, a svi detalji i uvjeti konkursa mogu se pronaći na službenoj web stranici Ministarstva odbrane BiH (www.mod.gov.ba).  

Mogućnost školovanja na stranim vojnim akademijama kadetima BiH već duži niz godina ostvaruje se bilateralnim sporazumima s partnerskim zemljama. Svaki kandidat sam odabire na koji konkurs i za koju inozemnu akademiju će se prijaviti.

Kadeti iz BiH školuju se u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Turskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Njemačkoj, Austriji, Grčkoj, Italiji i Sjevernoj Makedoniji. Trenutno se u tim zemljama školuje 194 kadeta iz BiH, od čega je 38 kadetkinja, odnosno 26 posto.

- Na uglednim školskim institucijama naši kadeti i kadetkinje uče od vrhunskih predavača i savremenim se metodama školuju za lidere budućnosti, koji će biti u stanju prepoznati nove izazove i prijetnje, suočiti se s njima i povesti na zadaću ljude koji su im povjereni - kazao je tim povodom ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

On posebno ističe zahvalnost svim državama s kojima BiH ima sporazum o vojnom školovanju.

- Slanjem kadeta i kadetkinja na vojne akademije partneskih zemalja širom svijeta, Bosna i Hercegovina dobija visokoobučen personal, koji najbolje međunarodne prakse primjenjuje u Oružanim snagama BiH. Time pokazujemo i da poštujemo tradicije različitosti, s ciljem jačanja zajedništva u Bosni i Hercegovini. Oružane snage BiH tako na najpozitivniji način utječu na očuvanje mira i stabilnosti ne samo u našoj zemlji, nego i u cijeloj našoj regiji - naglasio je ministar Podžić.

Nevezano za školovanja na stranim vojnim akademijama, u Oružanim snagama BiH, uz podršku Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH, postoji i zaseban program prijama kadidata iz civilstva sa završenim fakultetima, koji pohađaju oficirski kurs u Centru za profesionalni razvoj Zapovjedništva obuke i doktrine OS BiH u Travniku. Do sada je kroz ovaj program u djelatnu vojnu službu primljeno 305 novih oficira, ali i 336 novih pripadnika OS BiH u kategoriji podoficira, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.