open-navfaktor-logo
search
Konferencija
Mnogo je sličnosti u stradanju azerbejdžanskog i bh. naroda
Želimo da kroz organizovan rad i djelovanje, i nevladinog sektora i državnih institucija, kažemo ne negiranju genocida i u BiH, a i u Republici Azerbejdžan, rekao je Imamović
21.06.2019. u 10:59
get url
text

U organizaciji Asocijacije "Mostovi prijateljstva BiH" i Azerbejdžanske demokratske studentske i omladinske organizacije (ADSAYO) danas je u Sarajevu održana konferencija "Armenija-Azerbejdžan- Nagorno Karabah sukobi i realnosti sa stanovišta balkanske javnosti".

Tim povodom Jasmin Imamović, predsjednik Asocijacije "Mostovi prijateljstva BiH", istakao je da su u skoro isto vrijeme devedesetih godina prošlog vijeka i BiH i Azerbejdžan doživjeli agresiju na svoju zemlju, prenosi Anadolu Agency (AA).

On je dodao da je Armenija napala međunarodno priznatu državu Azerbejdžan i okupirala regiju Nagorno Karabah, odnosno oko 20 posto azerbejdžanske teritorije.

-Skoro 30 godina je status quo na tom području. Pokušava se mirnim putem, kroz različite mirovne konferencije, riješiti problem. Nadamo se da će se on i riješiti. Naši prijatelji iz Republike Azerbejdžan žele da riješe na miran način problem i ovo je jedan od načina kako mi radimo i djelujemo. Želimo upoznati javnost u BiH s problemom koji postoji. Sve UN rezolucije, koje su prihvaćene, i dalje stoje. To je na neki način, nažalost, mrtvo slovo na papiru i nadam se da će se to pokrenuti s obzirom da kada god se dešavaju ratovi, sukobi, uvijek strada nedužan narod - kazao je Imamović.

On je pokušao povući paralelu između sukoba u BiH i azerbejdžanskoj regiji Nagorno Karabah, te je naglasio da je s te strane riječ o bitnoj temi za balkansku javnost.

-Slične su se stvari dešavale. I u Republici Azerbejdžan su imali stradanje civila u velikom obimu, kao što smo mi imali dešavanja u BiH; genocid u Srebrenici. Kod njih se desio, također, jedan stravičan zločin u Hocaliju - rekao je Imamović i dodao da su pripremili apelaciju povodom veličanja nacističko kolaboracioniste u Bugarskoj, armenskog rasiste i ultranacionaliste Garegina Nzhdeha.

Naglasio je da se slične stvari dešavaju i u BiH, gdje se pokreću slične inicijative veličanja ratnih zločinaca.

-Mi smo dvije prijateljske države, koje su bile žrtve, ali ne želimo da o onima koji su počinili ono što su počinili šutimo. Želimo da kroz organizovan rad i djelovanje, i nevladinog sektora i državnih institucija, kažemo ne negiranju genocida i u BiH, a i u Republici Azerbejdžan, a to se dešava od strane naših susjeda, i ovdje na Balkanu, a i na Kavkazu - priča Imamović.

Asif Agerli, predsjednik ADSAYO-a i potpredsjednik Nacionalnog foruma nevladinih organizacija pri državnom uredu predsjednika Republike Azerbejdžan, rekao je da je, nažalost, regija Nagorno Karabah i dalje pod kontrolom armenske vojske.   

-Imamo s tog prostora milion izbjeglica koji su raseljeni na cijelom području Azerbejdžana. Mi smo za mirno rješenje spora, pod, što je moguće, boljim uslovima za sve tamošnje narode. Tamo ne živi samo azerbejdžansko stanovništva, nego i armensko. Naš cilj i želja je da se problem riješi mirnim putem, da se da neka vrsta autonomije toj regiji - rekao je Agerli.

Istakao je da je i u Azerbejdžanu moguće slično rješenje koje je primjenjeno u BiH, ali je neophodno sjesti za sto i dogovoriti se.

-Naravno, Azerbejdžan je za to da se da autonomija tom dijelu, jer taj dio mora uživati poseban status s obzirom da tamo žive ljudi više nacionalnosti. Da bi se počeli jedni takvi mirovni pregovori uslov je da vojska Armenije napusti tu regiju i da se izbjeglice vrate na svoja ognjišta. Tek nakon toga institucije i mirovne organizacije mogu početi graditi trajni mir - naveo je Agerli i nastavio:

"Jedan od razloga zašto smo organizovali ovu konferenciju je taj što Azerbejdžan i BiH imaju veoma dobre prijateljske odnose. Prije nekoliko godina BiH je donijela rezoluciju kojom je priznala da je počinjen genocid na području Azerbejdžana, odnosno Hocalija. Želim se zahvaliti bh. narodu na tome. Isto tako BiH je doživjela nemile događaje 1995. godine u Srebrenici, tako da imamo neke zajedničke tačke."

Vrijedi dodati da su suorganizatori konferencije "Armenija-Azerbejdžan-Nagorno Karabah sukobi i realnosti sa stanovišta balkanske javnosti" bili Pravni fakultet Univerziteta u Zenici i Udruženje tursko-bosanskog prijateljstva Bosfor iz Sarajeva.

Delegacija iz Republike Azerbejdžan tokom boravka u BiH imala je niz protokolarnih posjeta institucijama BiH, Federacije BiH, Zeničko-dobojskog kantona i Grada Sarajeva. Cilj posjete delegacije iz Azerbejdžan je jačanje prijateljskih veza između država i institucija na različitim nivoima kroz konkretne razgovore s predstavnicima vladinog i nevladinog sektora u BiH, u cilju realizacije projekata koji će dodatno ojačati veze između dvije zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.