Mnogo je razloga zbog kojih trebate jesti maline

objavljeno: 15.06.2018. u 15:25

Zahvaljujući njihovom prekrasnom okusu, nikog ne treba puno nagovarati da posegne za malinama. Međutim, maline su mnogo više od ukusnog voćnog zalogaja.

Bogate su hranjivim tvarima koje mogu odagnati bolesti i podariti tijelu snagu i izdržljivost.

Maline sadrže obilje hidroksibenzoičke kiseline, antocijanina, resveratrola i flavonola kao što su kvercetin i kaempferol. Većina ovih fitonutrijenata čuva stanično zdravlje, štiti stanice od oštećenja i regulira upalne enzime. Time smanjuju rizik od hroničnih tegoba poput bolesti srca i dijabetesa tipa II.

U novije vrijeme maline su postale zanimljive zbog sastojaka koji štite od raka. Istraživanja na raku dojke, želuca, debelog crijeva i maternice pokazala su da nutrijenti u malini značajno smanjuju oksidativni stres i ublažavaju upale, čime ometaju razvoj i reprodukciju stanica raka.

Maline imaju bogatstvo vitamina i minerala, malo kalorija i nizak glikemijski indeks. To ih čini gotovo savršenom namirnicom pa u njima trebate uživati što češće. Povrh toga, prirodni fenolski spojevi u crvenim malinama imaju potencijala za ublažavanje pretilosti.