open-navfaktor-logo
search
Košarkaški apsurdi
Mnogo dilema: Spars i Borac u borbi za ABA ligu, ali koja je smisao regionalne elite?
Košarkaški sarajevskog Sparsa osvojili su drugo mjesto u osnovnom dijelu sezone u ABA 2 ligi i igrat će play-off za plasman u regionalnu elitu.
04.04.2021. u 08:21
get url
text

U četvrtfinalu momci sa Grbavice igrat će protiv ekipe Zlatibora, a satnica i mjesto odigravanja završnog play-off turnira bit će naknadno poznati. U četvrtfinalu će igrati još jedan tim iz BiH - Borac.

Banjalučani će plasman u polufinale tražiti protiv Podgorice. Zanimljivo, ukoliko oba naša tim izbore plasman među četiri najbolje ekipe, u play-offu igrat će međusobno za plasman u finale. Pobjednik će izboriti plasman u ABA ligu, dok će poraženi finalista razigravati sa pretposljednjim timom elitnog takmičenja.

Zvezda dobila pozivnicu za Euroligu?

Posljednjih dana sve su glasnije priče kako je ABA liga izgubila svaki smisao. Ranije je osvajač ovog takmičenja, osim primata u regionu, nagrađivan i plasmanom u Euroligu.

Međutim, čini se da dolaze druga vremena i da pobjednik neće izboriti plasman u elitni razred evropske košarke. Dobro upućene kolege iz zagrebačkih Sportskih novosti "posložile su stvari" i tvrde kako je mjesto u Euroligi zagarantovano beogradskoj Crvenoj zvezdi.

- Državni projekti postali su Crvena zvezda i Budućnost, a finansijska moć Cedevite, ali i njen utjecaj u formiranju novih odnosa tu je važan, pa se sve u končanici pretvara u dvorište u kojemu ta tri kluba imaju loptu i igra se dok oni to žele, odnosno dok se igra po njihovim pravilima.

Znate već kako se regijom proširila vijest da Zvezda dogovora s Euroligom dvogodišnju licencu, a ovih dana je stigla nova vijest, a ona govori da bi tri kluba s ovih prostora mogla ishoditi trogodišnju licencu za Eurokup. Isti izvor otkriva kako su već krenuli pregovori o tome s Cedevitom Olimpijom, Budućnosti i Partizanom.

Sportska ideja pada u vodu

Ukoliko to bude zaista tako, sama sportska ideje ove lige pada u vodu jer će se u budućnosti igrati da se igra, a ukoliko budete u tom okruženju najbolji, od toga ništa, neće vam to donijeti promociju u Euroligu, čak ni u Eurokup.

Ne vjerujete? Pa pitajte kako je to Igokei, kojoj je već uzeto iz očiju kad je trebala u Euroligu, kao što bi se to dogodilo Mornaru iz Bara, sa silnim ulaganjima, kad bi ove sezone osvojio ABA ligu. Ne bi igrao Euroligu - pišu Sportske novosti.

Da li je to zaista tako, saznat ćemo uskoro. Igokea je lider regionalne elite, a ukoliko bude prvak, vidjet ćemo da li zaigrati u Euroligi ili ABA liga zaista gubi svaki smisao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.