Ona je upozorila ministre finansija i guvernere centralnih banaka na to da su projekcije svjetskog rasta negativne za 2020. i rekla da treba očekivati "recesiju koja će biti najmanje onoliko teška koliko je bila za vrijeme svjetske finansijske krize, ili gora".

- Ali očekujemo oporavak 2021 - naglasila je optimističnije.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i kineski Xi Jinping zatražili su održavanje vanrednog sastanka na vrhu G20, objavio je ured francuskog predsjednika.

- Održavanje takvog sastanka bilo bi korisno posebno na sanitarnom planu, uz uključivanje WHO-a kako bismo zajedno radili na lijekovima i vakcini -  kaže se u saopćenju, te dodaje da bi summit G20 - koji okuplja 20 najmoćnijih svjetskih ekonomija - bio bi koristan i "na ekonomskom planu".

Sljedeći redovni summit G20 trebao bi se održati u Rijadu 21. i 22. novembra.

S kineskim je predsjednikom razgovarao i britanski premijer Boris Johnson koji je kazao da su se složili da se kroz G20 podrži globalna ekonomija i osjetljivije zemlje tokom pandemije koronavirusa.

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka 20 najvećih ekonomija svijeta dogovorili su na telekonferenciji da će koordinirati svoje djelovanje u pogledu sve ozbiljnije pandemije koronavirusa kako bude potrebno, rekao je američki ministar finansija Steven Mnuchin za Fox News.

Mnuchin je rekao da SAD usko sarađuje sa zemljama G20, G7, Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Svjetskom bankom u vezi krize, prenosi SEEbiz.