open-navfaktor-logo
search
Odobrena sredstva
MMF: Ekonomski rast u BiH će u 2020. pasti za pet posto, ali će se 2021. oporaviti
Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je u ponedjeljak 330 miliona eura hitne podrške Bosni i Hercegovini u okviru Instrumenta za brzo finansiranje (RFI).
21.04.2020. u 09:19
get url
text

To će, smatraju u MMF-u, pomoći zemlji da ispuni hitne potrebe platnog bilansa izazvane globalnom pandemijom COVID-19. RFI osigurava brzu finansijsku pomoć zemljama članicama koje se suočavaju sa hitnom potrebom u platnom bilansu, bez potrebe za sveobuhvatnim ekonomskim programom ili pregledima. RFI može pružiti podršku u ispunjavanju širokog opsega urgentnih potreba, uključujući i one koje proizilaze iz cjenovnih šokova, prirodnih nesreća, konfliktnih i postkonfliktnih situacija.

- Finansijska pomoć u okviru RFI se pruža u obliku direktne doznake sredstava. Očekuje se da će ekonomski utjecaj pandemije na BiH u skoroj budućnosti biti značajan, uzrokujući rapidno pogoršanje vanjskih računa i urgentnih potreba u platnom bilansu. Očekuje se da će u 2020. godini ekonomski rast pasti za pet posto, te da će se u 2021. godini oporaviti na oko 3,5 posto. RFI će podržati napore vlasti da povećaju sredstva kako bi obuzdali gubitak ljudskih života izazvan COVID-19 i umanjili njegov ekonomski udar – saopćeno je iz MMF-a.

Dodaju kako vlasti u BiH planiraju značajnu fiskalnu ekspanziju kako bi povećali potrošnju na socijalni i sektor zdravstva.

VEZANI TEKST - Zeleno svjetlo iz Washingtona: MMF odobrio 330 miliona eura za BiH

- Ovo finansiranje MMF-a će igrati vitalnu ulogu u katalizaciji hitne pomoći od međunarodne zajednice, posebno pomoći od Evropske unije. MMF će nastaviti da pomno prati situaciju u BiH i spreman je pružati savjete u pogledu politika.

- Ekonomija BiH trpi posljedice zbog pandemije COVID-19, što je dovelo do hitnih potreba u platnom bilansu. Zbog obimnog i brzog pogoršanja tekućeg računa platnog bilansa, Instrument za brzo finansiranje će pomoći tako što će pružiti podršku za povećanje prioritetne potrošnje na zdravstvo i socijalnu pomoć uz istovremeno očuvanje održivosti duga. Da bi se na pravi način rješavale hitne medicinske potrebe i veliki pad outputa, potrebna je fiskalna ekspanzija. Kratkoročno, da bi se ublažio negativni utjecaj pandemije na zdravstvo i ekonomiju, prioritetno treba povećati potrošnju na zdravstvo, povećati socijalne i naknade za nezaposlenost, i pružiti podršku firmama da bi se sačuvala radna mjesta. Vlasti su preuzele obavezu da će se vratiti na fiskalnu poltiku koja stabilizira dug kada se situacija normalizira – kazao je Tao Zhang, zamjenik direktora i vršilac dužnosti predsjedavajućeg.

Dodao je da očuvanje aranžmana valutnog odbora i povećanje otpornosti bankarskog sistema igraju ključnu ulogu u ponovnom uspostavljanju vanjske i unutrašnje ravnoteže.

- Učestalo praćenje banaka, uključujući i njihove likvidnosne pozicije i kvalitet aktive, od ključnog je značaja u ovom periodu. Potrebna je donatorska pomoć i druge vrste pomoći međunarodnih finansijskih institucija da bi se nadoknadio preostali nedostatak u platnom bilansu – zaključio je Zhang.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.