open-navfaktor-logo
search
Žele odgodu
Mladićevi advokati traže da se provjeri da li je mentalno sposoban da prati suđenje
Advokati bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića zatražili su odgodu iznošenja žalbi na presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i drugih zločina u BiH, kako bi se provjerilo da li je mentalno sposoban pratiti postupak.
02.03.2020. u 16:20
get url
text

Mladićevi branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić su zatražili od Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) da se odgodi planirano iznošenje žalbi – koje je zakazano za 17. i 18. mart – da bi se provjerilo da li zdravstveno stanje njihovog klijenta dovoljno dobro da prisustvuje ovim ročištima, piše Birn.

- Osnova za ovaj zahtjev je medicinska dokumentacija o Mladiću koju je nedavno obznanio Ured registrara a koji se tiče kognitivnih smetnji, predstojeće operacije i potencijalno novog udara – koji nije ranije objavljen, kao i druge smetnje koje su relevatne za sposobnost Mladića da učestvuje u postupku - navodi se u podnesku.

Mladićevi branioci su naveli da su ovaj podnesak dostavili 28. februara, ali da je Ured registara odbio da ga podijeli sa javnošću. Na upit zbog čega podnesak nije javan, kako navode Lukić i Ivetić u svom podnesku, rečeno im je da Ured registarara čeka "upute" od Žalbenog vijeća.

- Mi tražimo ročište pred Žalbenim vijećem na kojem će biti donesena odluka vezana za ovo pitanje i, ovisno o ishodu, da se odredi novi datum iznošenja žalbi ili da se o tome naknadno donese nove odluka - navode Mladićevi branioci.

Mehanizam je žalbe na presudu kojom je Mladić 2017. godine osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, progone širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce zakazao za 17. i 18. mart u Haagu.

Konačna presuda, kako je ranije najavljeno iz Mehanizma, očekuje se krajem ove godine.

Iznošenje žalbi na presudu Mladiću već je ranije odgađano zbog izmjena u Žalbenom vijeću koje će donijeti konačnu presudu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.