Odbrana Ratka Mladića zatražila je od Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) da odbaci žalbu Tužilaštva na odluku kojom je odbijen zahtjev da se imenuje vijeće koje bi provjerilo odluku da se iz žalbenog postupka na suđenju Ratku Mladiću isključi troje sudija

Mladićeva odbrana je u podnesku zatražila da se žalba Tužilaštva odbije jer joj nedostaje pravni osnov ili na osnovu toga što nema vidljivih grešaka u odluci MMKS-a, prenosi BIRN.

Prema navodima odbrane, Tužilaštvo nema pravni osnov za žalbu na odluku kojom je sudija Joseph Chiondo Masanche odbio zahtjev da se imenuje tročlano vijeće.

- Tužilaštvo nije uspjelo utvrditi greške u pobijanoj odluci - navedeno je u podnesku odbrane.

Haški tužioci su ranije tražili da se preispita odluka kojom je odbijeno osnivanje tročlanog vijeća čiji je zadatak trebao biti da “utvrdi posljedice odluke” da se promijene tri člana Žalbenog vijeća u predmetu protiv Mladića, prenosi BIRN.

Sudija Joseph Chiondo Masanche je u svojoj odluci sredinom ovog mjeseca naznačio da zahtjevu tužilaca “nedostaje bilo kakav pravni osnov” te ga je zbog toga odbio.

Ranije je sudija Jean-Claude Antonetti prihvatio zahtjev odbrane da se iz žalbenog postupka isključe sudije Theodor Meron te Carmel Agius i Daqun Liu.

Kako je u svojoj odluci naveo Antonetti, sudije Meron, Agius i Liu “djeluju pristrasno” s obzirom da su u ranijim predmetima u Haagu donosili određene zaključke koji se tiču Mladića.

Predsjednik MMKS-a Theodor Meron se nakon zahtjeva Tužilaštva izuzeo iz procesa odlučivanja da se iz žalbenog postupka na suđenju Ratku Mladiću isključi troje sudija.

Meron je u odluci obrazložio da se izuzima iz ovog procesa s obzirom da je i sam jedan od sudija koji su isključeni iz postupka protiv Mladića.

Tribunal je Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskohercegovačkih općina.

Žalbe na presudu podnijeli su i odbrana i haški tužioci, a konačna presuda bi trebala biti izrečena naredne godine.