open-navfaktor-logo
search
Branislav Puhalo
Mladićev tjelohranitelj se politički aktivirao, veliča zločinca i negira genocid
Na svim skupovima uz Vacića je i Branislav Puhalo, koji je 10 godina, od 1992. do 2002. godine, 24 sata dnevno "svim srcem" čuvao ratnog zločinca generala Ratka Mladića. Puhalo je bio njegov šef osiguranja cijelu deceniju
13.11.2019. u 22:30
get url
text

Miša Vacić, lider Srpske desnice, ovih dana obilazi Srbiju. U prošlosti je osuđivan zbog ekstremističkih stavova i postupaka, uključujući diskriminaciju LGBT populacije uoči Parade ponosa 2009. godine, kao i zbog nedozvoljenog nošenja oružja i sprečavanja službenih lica u vršenju dužnosti. 

U januaru 2017. u čuvenom vozu za Kosovo, oslikanom srpskim simbolima, dijelio je vizitkarte na kojima je pisalo "Republika Srbija, vlada, Kancelarija za Kosovo i Metohiju – Miša Vacić, savjetnik direktora."

Ono što su mnogi pimijetili je da Vacića u stopu prati poznato lice.

Na svim skupovima uz Vacića je i Branislav Puhalo, koji je 10 godina, od 1992. do 2002. godine, 24 sata dnevno "svim srcem" čuvao ratnog zločinca generala Ratka Mladića. Puhalo je bio njegov šef osiguranja cijelu deceniju. Nakon 29 godina službe tvrdio je da ga je tadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić upravo zbog bliskosti sa Mladićem isključio iz vojske. 

Puhalo je bio kapetan 1. klase u 46. logističkoj brigadi, a prije dolaska u tu jedinicu radio je u nastavno-školskom centru kopnene vojske u Požarevcu.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije prije 15 godina primilo je  faksimil pisma u kojem se detaljno objašnjava kako su ubijeni Dražen Milovanović, Dragan Jakovljević, Bojan Miljković i Dragan Kostić - vojnici koji su imali tu nesreću da vide Ratka Mladića, a za čiju je likvidaciju bio zadužen upravo Branislav Puhalo.

U pismu upućenom roditeljima ubijenih vojnika navodi se da su regruti ubijeni da se ne bi saznalo da se Ratko Mladić krije u kasarnama  tadašnje vojske Srbije i  Crne Gore. 

-U vezi sa stradanjem vaših sinova - vojnika Dražena Milovanovića i vojnika Dragana Jakovljevića dana 5.10.2004. godine u kasarni Karaš u Topčideru-Beogradu. Tog kobnog dana u toj kasarni bili su haški optuženici na čelu s Ratkom Mladićem, koje je štitilo jako osiguranje na čelu s Branislavom Puhalom. Budući da su ih vojnici primijetili odlazeći na stražarsko mjesto, naredba je odmah donesena da se ti vojnici moraju pod hitno likvidirati da se ne bi priča dalje širila što su vidjeli. Kamere koje su bile blizu skloništa odmah su se isključile - navodi se u pismu roditeljima ubijenih regruta. 

-Ratko Mladić i Branislav Puhalo izašli su iz skrovišta, a nama ostalima bilo je zabranjeno da izlazimo iz skrovišta. Nakon nepunih 10 minuta oni se vraćaju nazad i naređuju da hitno moramo napustiti kasarnu u u Topčideru te se premještamo u kasarnu Španac u Valjevu. Za ta dva ubistva ostalo osiguranje saznalo je iz medija. Poslije tog slučaja tjelohranitelj Branislav Puhalo koji je vjeran Ratku Mladiću dobio je čin kapetan 1. klase - piše anonimni izvor.

Peterica nekadašnjih čelnika Vojske SCG bili su 2006. pod istragom da su krili Ratka Mladića. 

U zahtjevu za sprovođenje istrage, koji je podnijelo 15. augusta 2006. Drugo općinsko tužilaštvo u Beogradu navodi se da su oni krili haškog bjegunca od novembra 2000. u vojnom objektu "Stragari”, a zatim su organizovali njegovo prebacivanje februara 2002. godine u objekat "Krčmar", koji se istovremeno zvao i "Cer".

Prema navodima tužilaštva, general-pukovnik Nebojša Pavković (64), načelnik GŠ, general-majora Aco Tomić (62), načelnik Uprave bezbjednosti, Ljubiša Vuković (65), pomoćnik komandanta Prve armije, Dragan Živanović (55), načelnik štaba Beogradskog korpusa i kapetan Branislav Puhalo (47), šef Mladićevog osiguranja, omogućili su Mladiću da u "Krčmaru" bude do 1. juna 2002, a zatim su mu omogućili da se prebaci u privatni stan.

U zahtjevu se navodi i da peterica osumnjičenih "ne preduzimaju radnje da bi obustavili snabdijevanje Mladića hranom i drugim predmetima sve do oktobra 2002, a tehničko održavanje njegovog voznog parka sve do 5. maja 2003". Ali sve se završilo samo istragom. 

Branislav Puhalo prošle godine  u oktobru govorio je u Novom Sadu na tribini "Istina o Srebrenici" u jednoj lokalnoj kafani.

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i zastupnik u Skupštini Srbije Nenad Čanak zatražio  je tada da se zabrani tribina Mladićevog šefa osiguranja.

-Postoji u Srbiji zakon o zabrani fašističkih okupljanja. Eto prilike da se malo i primijeni - rekao je Čanak. 

Sada se Puhalo i politički aktivirao, te osim što "čuva" Vacića i dalje veliča lik i djelo srebreničkog kasapina Ratka Mladića. 

Video pogledajte od 11 minute. Puhalo govori o zločincu Mladiću i negira genocid u Srebrenici. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.