open-navfaktor-logo
search
Historija
Mladi SDA Mostar: Simboli paradržavne tvorevine Herceg-Bosne nemaju nikakvu povezicu s Katarinom Kosačom
Manifestacija "Obilježavanje 543 godine smrti kraljice Katarine Kosače" na Starom gradu Blagaju u organizaciji Mladeži HDZ-a Mostar izazvala je burne reakcije. Tim povodom oglasila se i Asocijacija mladih SDA Mostar.
26.10.2021. u 10:18
get url
text

- Pozivamo Mladež HDZ-a na zajedničku lekciju iz historije i zahvaljujemo im na priznavanju višestoljetne bosanske državnosti - kažu iz ove stranačke organizacije. 

Asocijacija mladih SDA Mostar, navodi se u saopćenju, podržava napore svih podmladaka političkih stranaka koji obilježavaju značajne historijske datume za našu domovinu, uključujući i obilježavanje godišnjice smrti bosanske kraljice Katarine Kosače - Kotromanić.

- Ipak, svjedočili smo grubom pokušaju falsificiranja historije i historijskih činjenica od strane Mladeži HDZ-a, koji je na Blagajskoj tvrđavi obilježio smrt kraljice Katarine polaganjem cvijeća s vijencima paradržavne tvorevine Herceg-Bosne.

Žalosti nas činjenica da Mladež HDZ-a, koja bi trebala biti primjer svojim sugrađanima iz reda hrvatskog naroda, nastavlja sa grubim pokušajima negiranja historije i historijskih činjenica. U kontinuitetu svjedočimo nepoštivanju presuda međunarodnih sudova, negiranju počinjenih ratnih zločina i veličanju ratnih zločinaca, što predstavlja historijske činjenice i pravne fakte i što je nezamislivo u svim demokratskim državama. Građani Mostara i Bosne i Hercegovine se neće naviknuti na te ispade, niti će pokušaji prekrajanja historije i falsificiranja činjenica ikada postati normalno stanje.

Valja podsjetiti sebe, kolege iz Mladeži HDZ-a, kao i cjelokupnu javnost da Katarina Kosača Kotromanić potječe iz slavne plemićke bosanskohercegovačke porodice Kosača. Rođena je u Blagaju 1425. godine, a bosanskom kraljicom postaje 1446. godine udajom za kralja Stjepana Tomaša. Bila je bosanska kraljica sve do 1461. godine.

VEZANI TEKST - Obilježavanje godišnjice smrti kraljice Katarine Kosače u Blagaju podiglo tenzije

Raduje nas to što i u hrvatskom političkom korpusu ima onih koji napokon priznaju višestoljetnu bosansku državnost, međutim žalosti nas činjenica što je došlo do zlonamjerne zamjene simbola jer se ne može drugačije razumjeti izostanak autentičnih simbola Kosača, Kotromanića i srednjovjekovne bosanske države, s kojom šahovnica i zastava paradržavne tvorevine presuđene za udruženi zločinački poduhvat, nema nikakve dodirne tačke niti poveznice.

Pozivamo sve aktere na političkoj sceni Mostara i Bosne i Hercegovine da poštuju historijske činjenice, a intelektualce, akademsku zajednicu, profesore historije, kao i nevladine organizacije da ne budu taoci jeftinog politikantstva i da osude sve pokušaje prekrajanja historije i falsificiranja i fabriciranja ličnosti i događaja od značaja za našu zajedničku domovinu Bosnu i Hercegovinu - navodi se u saopćenju Asocijacije mladih SDA Mostar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.