Noah ima 23 godine, sportista je, bodybuilder. U islamu su ga privukle vrijednosti poput higijene, odgovornosti, reda i discipline. Namaz mu je odmor za dušu, a post mu, kazao je, ne pada teško.

Znao za rat

Za Anadoliju je pričao o životu u Sarajevu, rodnom Japanu, ali i prelasku na islam. Kroz smijeh kaže da je malo naučio i bosanski jezik.

- Rođen sam u Osaki. O Bosni sam znao jako malo. Moj trener bodybuildinga živi ovdje. Rekao mi je da me može trenirati, ali da moram doći u Bosnu i Hercegovinu. Zato sam došao ovamo. Nisam znao da u ovoj zemlji živi veliki broj muslimana, ali znao sam da je ovdje bio rat - ispričao je Noah.

Želio je da trenira bodybuilding, stoga je odlučio doći u BiH. Tako je počeo da se upoznaje s kulturom i tradicijom ove zemlje.

- Po dolasku ovdje upoznao sam mnogo prijatelja muslimana koji žive u Bosni i Hercegovini. Bio sam dirnut islamom. Zbog toga sam postao musliman. Ranije sam čuo za islam, ali nisam znao puno o toj vjeri. Kako sam slušao o tome bio sam impresioniran. Mislim da je islam najbolja religija. Vjerujem u Boga, ali do sada nisam imao neku religiju u koju sam vjerovao - izjavio je Noah.

Za islam se odlučio, jer smatra da su muslimanske porodice najsretnije. Ovo mišljenje je stvorio nakon što je upoznao porodice koje praktikuju neke druge religije.

- Ne znam da li to mogu reći na ovaj način, ali smatram da je islam veoma pametna religija, muslimani su ljubazni - rekao je Noah.

Podrška porodice

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Božije zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

Noahu je ovo drugi ramazan u Sarajevu, a vrijeme ibadeta provodi u sarajevskim džamijama, a na teraviju dolazi i u Begovu džamiju.

- Moj trener je musliman. Znao sam za post. Nije teško - ispričao je Noah.

Njegova porodica i prijatelji su ga podržali u njegovoj odluci da primi islam.

- Nazvao sam mamu i rekao joj. Ona je samo kratko kazala: "O, ok, dobro je, sretno". Tako su reagovali i moja sestra i brat. Niko nije protiv islama. Prijatelji su tražili da im pričam o islamu. Ne možeš jesti svinjetinu i piti alkohol. Ja sam bodybuilder već šest, sedam godina. Nisam ni ranije jeo svinjetinu niti pio alkohol, jer nisu dobri za tijelo. Zbog toga je za mene ovo lagano - pojasnio je Noah.

Kaže da mu se u Bosni i Hercegovini najviše dopadaju ljudi, njihovo gostoprimstvo i srdačnost. Međutim, najviše mu nedostaje japanska hrana.

- Volim Bosnu, ali mi stvarno nedostaje japanska hrana. Nekada želim otići u Japan po hranu. Jako je teško pitanje šta volim od bosanske hrane, mnogo je masnoće i šećera. Jedem samo piletinu i rižu - kazao je kroz smijeh Noah.

Životni ciljevi su mu da formira porodicu, ostvari uspjeh u sportu i da pokrene privatni biznis.

Noahu je ime dala majka po poslaniku Nuhu (Noi). Kako je kazao, želja joj je bila da njen sin putuje svijetom. Majčina se želja ostvarila...