open-navfaktor-logo
search
Talenti
Mladi harmonikaš iz Mostara očarava regiju: Uskoro snima drugo autorsko kolo
Mladi harmonikaš Nedžad Nane Salčin iz Mostara talenat i ljubav za harmoniku naslijedio je od oca Nermina. 
07.05.2020. u 20:04
get url
text
Nedžad Nane Salčin

Muzikom se bavi od svoje devete godine. Iako mu je samo 20. godina on već ima prvo autorsko kolo.  

Početkom ove godine, veliki talenat ovog Mostarca prepoznao je četverostruki prvak harmonike bivše Jugoslavije Dragan Todorović Žvakac iz Beograda i za njega komponovao kolo u atraktivnom ritmu rumba. Kompozicija nosi naziv "Rumba Hit".

- Aranžman je uradio jedan vrhunski muzičar i član poznatog benda iz Obrenovca "Kao Kao bend" Dragiša Panic Gile iz Obrenovca. Sve je završeno početkom marta ove godine, međutim, snimanje, odnosno dogovoreni termin u Muzičkom centru Pavarotti je omela ova pandemija - priča nam ovaj istinski muzički zaljubljenik.

Nane uskoro ulazi u studio i završava ovu kompoziciju koja je već izazvala oduševljenje kod nekolicine muzičara bliskih ovom umjetniku.

Salčin je završio nižu i srednju muzičku školu u Mostaru, odsjek instrumentalista na harmonici. Već sa 17 godina počinje studijski snimati virtuozna djela Ljubiše Pavkovića, od kojeg je dobio i sve pohvale. Do sada je snimio sedam kola, među kojima je i njegovo autorsko kolo po nazivu "Nanetovo kolo".

Nane je inače član mostarskog muzičkog benda Aliby, gdje je vokalni solista učesnik takmičenja "Zvezde Granda" mladi perspektivni Konjičanin, Hamza Sokolović, a klavijaturista njegov otac Nermin. Nane se vrijedno sprema za takmičenje "Prva harmonika BiH", koje se održava na Ilidži u augustu svake godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.