open-navfaktor-logo
search
Tragedija na Hvaru
Mladi doktor prvi stigao na jahtu smrti: "Dvoje djece našao sam u komi"
Znao sam da moram biti spreman i da ništa ne smijemo prepustiti slučaju, kazao je doktor
15.08.2019. u 10:31
get url
text

Niko se od mojih starijih kolega ne sjeća ovakvog slučaja. Imao sam hitnih slučajeva, ali ne ovakvih, rekao je za Slobodnu Dalmaciju Nikica Karković (25), doktor iz Hvara koji je u utorak prvi izašao na intervenciju trovanja italijanskih turista i kojeg su pohvalili iz splitskog KBC-a za sjajno odrađen posao u vrlo kompliciranoj situaciji.

Diplomirao je prije godinu dana, nakon toga je imao šest mjeseci staža i zaposlio se u Zavodu za hitnu medicinu, ispostava Hvar.

U utorak mu je kolegica, netom prije izmjene smjene, javila da u luku uplovljava brod na kojem je mrtav muškarac.

- Znao sam da moram biti spreman i da ništa ne smijemo prepustiti slučaju. Odmah smo krenuli prema luci, smatrao sam da je bolje da dođemo ranije, da mi čekamo njih, a ne oni nas. Stigli su nakon 15 minuta, čim smo ušli na palubu vidjeli smo dvoje djece bez svijesti. Održavali smo im vitalne funkcije i zatražili prijevoz helikopterom. Na ostale članove broda nisam se previše obazirao jer su bili u relativno dobrom zdravstvenom stanju i niko se nije žalio na probleme. Od prve dojave da se nešto ružno dogodilo do dolaska u KBC Split prošlo je sat vremena - ispričao je mladi liječnik.

- Majka djece je bila uznemirena, a imali smo i problem u komunikaciji jer su pričali samo italijanski. Djecu smo prevezli u ambulantu gdje smo čekali helikopter. Ja sam išao s njima kao pratnja. U Splitu sam kolegama prenio što sam sve poduzeo i predao sam im oboljele. Držao me adrenalin, ni u jednom trenutku nisam paničario, znao sam da moram ostati pribran. Zajedno s dvojicom medicinskih tehničara učinio sam sve što sam mogao da bih pomogao toj djeci. Nadam se da će sve biti u redu s njima - dodao je.

Podsjetimo, u utorak je u hvarsku luku uplovio brod na kojem je pronađen mrtav muškarac, a petero ljudi je zbog teškog zdravstvenog stanja završilo u bolnici u Splitu.

Dvoje djece je u teškom stanju, otkazalo im je više organa i doktori se bore za njihov život. Istraga je pokazala da su se otrovali ugljen-monoksidom.

Policija je nakon istrage uhapsila mladića (23) koji je vlasnik broda i 27-godišnjaka koji je kapetan.

Sumnjiče ih da su protivno pravilima struke i izričitim tehničkim uputama ugradili benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem u prostor strojarnice koji je otrovao turiste.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.