Niko se od mojih starijih kolega ne sjeća ovakvog slučaja. Imao sam hitnih slučajeva, ali ne ovakvih, rekao je za Slobodnu Dalmaciju Nikica Karković (25), doktor iz Hvara koji je u utorak prvi izašao na intervenciju trovanja italijanskih turista i kojeg su pohvalili iz splitskog KBC-a za sjajno odrađen posao u vrlo kompliciranoj situaciji.

Diplomirao je prije godinu dana, nakon toga je imao šest mjeseci staža i zaposlio se u Zavodu za hitnu medicinu, ispostava Hvar.

U utorak mu je kolegica, netom prije izmjene smjene, javila da u luku uplovljava brod na kojem je mrtav muškarac.

- Znao sam da moram biti spreman i da ništa ne smijemo prepustiti slučaju. Odmah smo krenuli prema luci, smatrao sam da je bolje da dođemo ranije, da mi čekamo njih, a ne oni nas. Stigli su nakon 15 minuta, čim smo ušli na palubu vidjeli smo dvoje djece bez svijesti. Održavali smo im vitalne funkcije i zatražili prijevoz helikopterom. Na ostale članove broda nisam se previše obazirao jer su bili u relativno dobrom zdravstvenom stanju i niko se nije žalio na probleme. Od prve dojave da se nešto ružno dogodilo do dolaska u KBC Split prošlo je sat vremena - ispričao je mladi liječnik.

- Majka djece je bila uznemirena, a imali smo i problem u komunikaciji jer su pričali samo italijanski. Djecu smo prevezli u ambulantu gdje smo čekali helikopter. Ja sam išao s njima kao pratnja. U Splitu sam kolegama prenio što sam sve poduzeo i predao sam im oboljele. Držao me adrenalin, ni u jednom trenutku nisam paničario, znao sam da moram ostati pribran. Zajedno s dvojicom medicinskih tehničara učinio sam sve što sam mogao da bih pomogao toj djeci. Nadam se da će sve biti u redu s njima - dodao je.

Podsjetimo, u utorak je u hvarsku luku uplovio brod na kojem je pronađen mrtav muškarac, a petero ljudi je zbog teškog zdravstvenog stanja završilo u bolnici u Splitu.

Dvoje djece je u teškom stanju, otkazalo im je više organa i doktori se bore za njihov život. Istraga je pokazala da su se otrovali ugljen-monoksidom.

Policija je nakon istrage uhapsila mladića (23) koji je vlasnik broda i 27-godišnjaka koji je kapetan.

Sumnjiče ih da su protivno pravilima struke i izričitim tehničkim uputama ugradili benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem u prostor strojarnice koji je otrovao turiste.