open-navfaktor-logo
search
Nove generacije
Mladi čuvari mreže: Budućnost BiH stasava u Speziji, Salzburgu, Cagliariju, Sarajevu, Želji...
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine ne mora da brine za budućnost kada je u pitanju golmanska pozicija.
11.03.2023. u 21:39
get url
text

Veliki broj mladih i talentovanih golmana koji su rođeni ili vode porijeklo iz naše zemlje kuca na vrata prvih timova u svojim klubovima, a neki od njih su već stigli upisati seniorski debi.

Jedan od njih je Muhamed Šahinović, golman Fudbalskog kluba Sarajevo.

Devetnaestogodišnji čuvar mreže ove sezone je prvi golman Bordo tima. Iako Sarajevo ima sezonu za zaborav, Šahinović se profilirao u jednog od najboljih golmana bh. prvenstva. Prošao je  i sve omladinske selekcije naše reprezentacije.

Godinu stariji Petar Zovko (20) brani boje Spezije, a svoj debi u Serie A imao je u januaru ove godine.

Ove sezone branio je i jedan susret u Kupu Italije. Ponikao je u Širokom Brijegu, iz kojeg je 2018. godine prešao u Sampdoriju. Član Spezije je već dvije godine, a do sada je nastupao za U-16, U-17 i U-18 reprezentaciju naše zemlje.

Još jedno zanimljivo ime je Eldin Lolić.

Osamnaestogodišnji čuvar mreže rođen u Lyonu (Francuska), član je Cagliarija (Serie B). Trenutno brani za juniorski tim italijanskog kluba.

Karijeru je počeo u francuskom Saint-Etienneu, iz kojeg je prije dvije godine prešao u Italiju. Na golu naše U-17 reprezentacije stajao je jedanput.

Tarik Karić, 17-godišnji golman Željezničara, skrenuo je na sebe pažnju prošlog ljeta kada je dobio poziv velikog Manchester Uniteda gdje je boravio sedam dana.

Golman juniorske reprezentacije naše zemlje u Želju je stigao 2018. godine iz Famosa, a prošlog ljeta je potpisao profesionalni ugovor sa Plavima.

Luka Pršlja (19) prije dva mjeseca iz zagrebačkog Dinama prešao je u Zrinjski.

Rođeni Zagrepčanin branio je za mladi tim Modrih, sa kojima je igrao i juniorsku Ligu prvaka. Do sada je nastupao za U-16, U-17 i U-18 reprezentaciju naše zemlje.

Veliki talenat među stativama stasava u Austriji. Salko Hamzić (16 godina) član prvog tima Lieferinga postao je u januaru ove godine.

Talentovani čuvar mreže prošao je akademiju Red Bull Salzburg, a austrijski velikan ga je poslao u svoju filijalu kako bi skupio seniorsko iskustvo.

Hamzić do sada nije nastupio ni za jednu omladinsku selekciju naše zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.