open-navfaktor-logo
search
Komemoracija
"Mladen Marić bio je čovjek koji se suprotstavljao moćnima"
Vrlo emotivno o Mariću govorili su Željko Tica, Mirza Huskić, Arijana Saračević-Helać, Džemal Šabić, Rinko Golubović...
18.11.2019. u 12:43
get url
text

U RTV domu u kojem je proveo skoro svoj cijeli životni vijek održana je komemoracija povodom smrti urednika i novinara Federalne televizije Mladena Marića.

Vrlo emotivno o Mariću, koji je nakon kraće bolesti umro u subotu u 59. godini života, govorili su Željko Tica, Mirza Huskić, Arijana Saračević-Helać, Džemal Šabić, Rinko Golubović...

Arijana Saračević-Helać, kojoj je Mladen bio kolega i komšija, rekla je da je on bio čovjek iz jedne generacije novinara koja dokazuje pravdu.

- U sobi mojih sinova je velika karta svijeta, koju im je Mara poklonio. Naučio ih je sve zemlje i glavne gradove. Naučio ih je da budu bez granica u glavama. Kada sam ga vidjela, pričali smo o padu Berlinskog zida, rekao mi je da padaju građevine, ali zidovi u glavama ne - kazala je Arijana. 

{$galerijaFotografija}

Urednik Informativnog programa Federalne televizije Željko Tica rekao je da je ovo teška situacija i da je jako teško naći prave riječi.

- Neki dan sam spomenuo da je čekao 700. emisiju Paralela, nije je dočekao. Sjetit ću se jednog detalja kada se našao u ulozi koja nije njegova - u ulozi voditelja Dnevnika 2. Izbrisao je sve najave, što je mene začudilo, ali opet je na sebi svojstven način sve u jednoj rečenici najavio. Zbogom, Mladene - rekao je Željko Tica.

Borka Rudić je ispred Udruženja novinara kazala da nas je za Mladena vezala njegova osobenost da se suprotstavlja moćnima.

- Druga stvar je da nije pravio autoritete od državnika, za njega nije bilo oportunizma i nije bilo autoriteta kojem on nije smio sve kazati u lice. Možda uspomenom na njega probudimo u nekim novim generacijama tu hrabrost - poručila je Borka Rudić.

Marić je dobitnik brojnih priznanja, a jedno od njih je Novinar godine po izboru Uduženja novinara Bosne i Hercegovine u 2015. godini

Marić  je rođen 1960. godine i gotovo svoj cijeli radni vijek proveo je na Federalnoj televiziji, odnosno na bivšoj Televiziji Sarajevo, kasnije Radio-televiziji Bosne i Hercegovine.

Iako je godinama radio na različitim temama, njegov rad će ipak ostati obilježen po vanjskopolitičkoj emisiji Paralele, u kojoj je, na sebi svojstven način, pružao informacije o najvažnijim dešavanjima u svijetu, ne libeći se da iznese i svoj stav o događajima, ljudima i pojavama.

Mladen Marić bit će danas sahranjen na groblju Vlakovo u 14 sati.

Komemoracija Mladen Maric 18.11.2019
1 od 22
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.