open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Mladen Jeličić: Slikaju se i hvale muzejem Ars Aevi, a čovjeka koji je sve napravio ni ne spomenu
Prošlog mjeseca javnost je obaviještena da je Općina Novo Sarajevo izdala urbanističku saglasnost za izgradnju Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi na Marijinom Dvoru.
11.02.2022. u 15:38
get url
text

Sljedeći korak trebao bi biti raspisivanje tendera za izradu glavnog projekta koji će finansijski podržati Italijanska razvojna agencija i Ambasada Republike Italije.

Muzej će biti u bizini Histrijskog i Zemaljskog muzeja, pa će tako Sarajevo dobiti jedinsvenu muzejsku četvrt, sa kulturnim i naučnim sadržajima, kao i sa vanjskim sadržajima za porodice.

I to ne bi bilo sporno da izgradnja Ars Aevija, koji obilježava trideset godina od kako je u ratnom Sarajevu formirana kolekcija Djela savremene umjetnosti Ars Aevi, nije najavljivana već nekoliko puta u prethodne tri decenije.

Dodatno, kulturnu javnost zgrozila je činjenica da su nova Vlada KS, i trenutno rukovodstvo Ars Aevija, iz cijele priče izostavili tvorca projekta – Envera Enju Hadžiomerspahića.

- Čudo bosanskog pristupa istini. Sada se slikaju i hvale se muzejem Ars Aevi, a ovog čovjeka koji je sve smislio i napravio ni ne spomenu. O planu kako dalje i kako od ovog projekta napraviti jedan od deset najvećih muzeja suvremene umjetnosti na svijetu od sadašnjeg rukovodstva niko nema pojma. Zar moramo sve zasrati? Trebale su samo tri godine da te izguraju i ućutkaju, kontaju 76 godina nećeš još dugo, a onda nema ko da kaže istinu i nastavi dalje – napisao je u Facebook objavi Mladen Jeličić Troko.

 

Da govori istinu jasno je svima koji su ikada čuli za projekat Ars Aevi jer upravo je Hadžiomerspahić protekle tri decenije uložio nadljudske napore da Sarajevu pokloni jednu lijepu priču, o čemu su pisali domaći, regionalni, ali i svjetski mediji. 

Zahvaljujući njemu, svjetski umjetnici, poklonili su djela Sarajevu, italijanski arhitekta svjetskog glasa Renzo Piano projektovao je zgradu muzeja potpuno besplatno, a Italijaska ambasada u BiH odavno je odvojila sredstva za izgradnju muzeja...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.