open-navfaktor-logo
search
"Fridays For Future"
Mlada švedska aktivistica ispred Bijele kuće organizovala proteste
Mlada Šveđanka je nakon New Yorka protest pod nazivom "Fridays for Future", koji je inicirala s ciljem borbe protiv klimatskih promjena, održala i u američkoj prijestolnici Washingtonu
13.09.2019. u 22:41
get url
text

Švedska aktivistica za borbu protiv klimatskih promjena Greta Thunberg (16), koja je nakon petnaestodnevne plovidbe preko Atlantskog okeana stigla jedrilicom u New York, ispred Bijele kuće je organizovala proteste, javlja Anadolu Agency (AA).

Mlada Šveđanka je nakon New Yorka protest pod nazivom "Fridays for Future", koji je inicirala s ciljem borbe protiv klimatskih promjena, održala i u američkoj prijestolnici Washingtonu.

Na protestu ispred Bijele kuće okupio se veliki broj učenika, studenata i aktivista za borbu protiv klimatskih promjena.

Thunberg je u augustu 2018. godine pokrenula protest pred Parlamentom Švedske kako bi izvršila pritisak na tamošnje vlasti da poduzmu potrebne mjere u okviru borbe protiv klimatskih promjena.

{$galerijaFotografija}

Nakon toga protesti "Fridays For Future" u Evropi i mnogim zemljama u svijetu postali su svojevrsni simbol protesta učenika i studenata u borbi protiv klimatskih promjena.

Thunberg će 23. septembra u New Yorku učestvovati na klimatskom samitu Ujedinjenih naroda koji su najavili da će je dočekati uz najviše počasti i flotilom sa 17 jedrilica - po jedna za svaki od 17 ciljeva održivog razvoja koje je ova međunarodna organizacija planirala ostvariti do 2030. godine.

Njezin dolazak u New York označava kraj putovanja na koji je pošla 14. augusta iz Plymoutha jedrilicom dugom 18 metara koja, za razliku od aviona, ne ispušta štetne gasove.

20190913_2_38205995_47562193.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.