open-navfaktor-logo
search
Drugi slučaj
Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson
Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice nakon što je vakcinisana protiv COVID-19 vakcinom proizvođača Johnson&Johnson, objavila je u utorak Slovenačka televizija, pozivajući se na još uvijek neslužbene informacije.
28.09.2021. u 18:49
get url
text
Vakcinisanje

Utvrdi li se da je između smrti dvadesetogodišnjakinje i vakcinisanja bilo uzročno-posljedične veze, bit će to drugi takav slučaj u Sloveniji. Službene informacije trebale bi biti iznesene u utorak navečer.

Slovenka s diplomatskim pasošem, mlada žena i supruga slovenskog diplomata stacioniranog u Briselu umrla je krajem maja ove godine, nakon što je primila vakcionu protiv COVID-19 koje je razvila firma Johnson&Johnson, kad su članove slovenačkih misija i diplomate u Briselu vakcinisali slovenački infektolozi.

Ljekari u Briselu tada su joj dijagnosticirali duboku vensku trombozu te propisali terapiju, ali je umrla u bolnici nakon što je više dana bila u kritičnom stanju.

Istraga provedena u Sloveniji na temelju nalaza dokumentacije iz Belgije pokazala je da se radilo o inače vrlo rijetkoj neželjenoj posljedici vakcinisanja kod vektorskih vakcina koja mogu izazvati stvaranje krvnih ugrušaka.

Više desetaka hiljada Slovenaca do sada je primilo ovu vakcinu koja se daje u jednoj dozi. Posebno se kao najpoželjnije tražilo posljednjih sedmica, kad je vlada uvela restrikcije vezane uz obavezne covid potvrde i najavila obavezno vakcinisanje za neke kategorije građana, te radi turističkih odlazaka u inostranstvo bez čekanja druge doze.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.