open-navfaktor-logo
search
Emotivan video
Mlada Bosanka koju je prije četiri godine pregazio autobus ponovo stala na svoje noge
Mlada sportašica, članica austrijskog tima u u sinhroniziranom plivanju teško je povrijeđena u junu 2015. godine, u azerbejdžanskom Bakuu
27.09.2019. u 16:42
get url
text
Vanessa Šahinović

Četiri godine od stravične nesreće u kojoj je teško stradala Vanessa Šahinović, mlada austrijska sportašica porijeklom iz Bosne i Hercegovine, ponovo je stala na svoje noge.

Podsjetimo, u junu 2015. godine, u azerbejdžanskom Bakuu, dan uoči prvih Evropskih igara koje su održavane u tom gradu, tri djevojke, mlade austrijske sportašice koje su se trebale takmičiti u sinhroniziranom plivanju, povrijeđene su kada ih je udario autobus.

U trenutku dolaska autobusa djevojke nisu vidjele da im prilazi, a vozač je usporio tek nakon što je prešao preko tada 15-godišnje Vanesse, koja je najteže povrijeđena. Stavljena je u induciranu komu, imala slomljenu kralježnicu, višestruke prijelome po tijelu... Ljekari su tada tvrdili da je moguće da bude paralizirana.

Međutim, Vanessa i njeni roditelji Azra i Safet u protekle četiri godine lavovski su se borili kako bi djevojka ponovo stala na svoje noge. Nakon dugotrajnog oporavka u Austriji te brojim evropskim i američkim klinikama, Vanessa je došla u polikliniku Glavić u Hrvatskoj, gdje su njen sportski duh, nesalomljivost i upornost došli do izražaja u višesatnim vježbama na robotskim uređajima za neurorehabilitaciju hoda. Upravo ju je ustrajnost, uprkos stanju paraplegije, i dovela do ostvarenja prvih koraka uz pomoć ortoze i niske hodalice, odnosno prvih koraka nakon teške nesreće.

- Zahvaljujući sportskom duhu, velikom trudu te neurorehabilitaciji na robotskim uređajima, Vanessa je sada puno stabilnija u trupu te samostalnija u svakodnevnim funkcionalnim zadacima, što je bio jedan od ključnih ciljeva i koraka ka samostalnom životu – objavila je prije nekoliko dana poliklinika na svom Facebook profilu, uz emotivan video koji prati Vanessin oporavak.

 

Vanessina borba za oporavak privukla je pažnju brojnih medija. 

- Sjećam se da sam bila ispod autobusa i da mi je prelazila preko ruke. Bilo je zastrašujuće, to je trenutak koji nikad neću zaboraviti - rekla je Vanessa nedavno za BBC Sport govoreći o nesreći.

U istom tekstu, otac Safet je s teškim uzdahom kazao da mu se cijeli svijet srušio vidjevši kćerku poslije nesreće. Majka Azra sa suzama se sjetila kada je poslije nesreće posjetila kćerku u bolnici.

- Zatekla sam je kako plače u krevetu, a kosa i jastuk bili su mokri nakon što su joj rekli da više nikada neće hodati s vlastitim nogama. Taj prizor nikad neću zaboraviti, kad mi je rekla: "Mama, ne želim biti u invalidskim kolicima" - prisjetila se Azra Šahinović u razgovoru za BBC Sport. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.