open-navfaktor-logo
search
Značajna pomoć
MKCK Institutu za nestale donirao vrijednu opremu: Ubrzati potragu za više od 7.000 nestalih
Međunarodni komitet Crvenog križa (MKCK) donirao je danas Institutu za nestale osobe (INO) Bosne i Hercegovine 27 GPS uređaja i dodatnih šest laptopa sa pratećom opremom.
06.08.2020. u 22:58
get url
text

Zajednički cilj je ubrazanje potrage za više 7.000 osoba koje se se još uvijek vode kao nestale nakon rata 1992-1995.

MKCK podržava rad Instituta od njegovog osnivanja, a u protekle dvije godine je znatno unaprijedio tehničke kapacitete i poboljšao uslove rada za istražitelje i osoblje Instituta, između ostalog kroz donaciju 18 laptopa.

{$galerijaFotografija}

Šef delegacije MKCK, Elmir Camić, smatra da se proces traženja nestalih osoba u BiH može značajno unaprijediti primjenom tehnoloških inovacija iz različitih oblasti u rad istražitelja na terenu.

- Prije nekoliko mjeseci smo naprimjer sa kolegama iz Instituta imali sastanak s predstavnicima Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta iz Tuzle, a razgovarali smo o mogućem doprinosu novih tehnologija pri lociranju masovnih i pojedinačnih grobnica. Kako je informacija koje dolaze direktno od svjedoka sve manje, saradnja ovakve vrste je neophodna, jer moramo razmišljati o alternativnim pristupima procesu traženja - rekao je Camić.

Napomenuo je da MKCK pronalaženje takvih pristupa podržava i kroz stipendije za doktorske i magistarske radove koji se iz različitih i inovativnih naučnih perspektiva bave nestalim osobama i podrškom njihovim porodicama.

Amor Mašović, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH, je rekao da je MKCK jedan od njihovih najbližih partnera i da se njihova podrška ne ogleda samo u jačanju tehničkih kapaciteta, nego kroz druge vidove podrške.

- Najznačajnija se ogleda u informacijama koje istraživači MKCK-a prikupljaju kroz pretraživanje međunarodnih arhiva i proslijede nama. U vremenu kada je nedostatak informacija o lokacijama postao ogromna prepreka daljem pronalasku osoba koje se vode kao nestale, bilo koji podatak koji može dovesti do otkrivanja pojedinačnih ili masovnih grobnica je od neizmjerne važnosti - kazao je Mašović.

Kao neutralna i nezavisna organizacija, MKCK ima pristup mnogim međunarodnim arhivima i pretražuje ih kako bi pronašao informacije o potencijalnim lokacijama masovnih i individualnih grobnica. Najveća je arhiva Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (IRMCT) u Hagu. U protekle dvije godine su stručnjaci MKCK u tom arhivu pretražili imena preko 1.700 nestalih osoba iz BiH, prikupivši desetine hiljada stranica dokumentacije. U sljedeće tri godine će se pretražiti imena svih osoba koje se još vode kao nestale. Osim toga, MKCK je dobio pristup ili informacije iz arhiva Nizozemske, Kanade, Francuske, Italije, Danske i Poljske, i organizacija kao što su Evropska komisija, NATO i UNHCR.

Sveukupno, stručnjaci MKCK su prikupili preko 50.000 stranica dokumentacije, a relevantne podatke predali Institutu za dalju primjenu na terenu.

Osim spomenutih aktivnosti, MKCK usko sarađuje sa preko 30 udruženja prodica nestalih širom zemlje i podržava njihove projekte psihosocijalne podrške, radi na jačanju forenzičkih kapaciteta i boljoj kordinaciji svih institucija i aktera uključenih u proces traženja.

IMG_0248.jpg
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.