open-navfaktor-logo
search
Privremeno rješenje
Mještani Željeznog Polja: Ambulanta će biti u biblioteci, ko dođe na infuziju, može i knjigu pročitati
U područnoj osnovnoj školi u Željeznom Polju počeli su radovi na privremenoj ambulanti.
01.12.2022. u 12:28
get url
text

VEZANI TEKST - Sinanović: Ambulantu u Željeznom Polju žele smjestiti u osnovnu školu, ima li to igdje na svijetu?

- Prije dva dana počeli su radovi u jednoj od dvije zgrade škole, onoj koja je namijenjena za učenike od prvog do četvrtog razreda. Koliko znamo, ta privremena ambulanta bit će smješena u biblioteci.

Dio knjiga je izmješten, a dio će ostati i bit će prekriven. Mi u Željeznom Polju šalimo se kako neko ko dođe na infuziju, može pružiti ruku i uzeti knjigu s polica da čita. Kada će biti u funkciji ta ambulanta, niko ne zna, stanovnici idu u skoro 30 kilometara udaljen Begov Han po primarnu zdravstvenu zaštitu - kaže za Faktor mještanin Kenan Sinanović.

Prema njegovim riječima, rebalansom budžeta Općine Žepče za 2023. godinu za izgradnju izdvojen je određeni novčani iznos. 

- Predviđeno je 70.000 KM, ali za izgrdanju ambulante treba najmanje četiri-pet puta više. Imamo informacije da bi tek za nekoliko godina Željezno Polje moglo dobit novu ambulantu - istakao je Sinanović.

VEZANI TEKST - Stanovnici Željeznog Polja kod Žepča i dalje nemaju gdje da se liječe, protiv su otvaranja ambulante u školi

S druge strane, u Javnoj ustanovi Dom zdravlja sa stacionarom Žepče, u čijoj nadležnosti je i ambulanta u Željeznom Polju, vjeruju da bi radovi započeti u biblioteci mogli biti završeni do kraja godine.

- Pristupilo se saniranju prostora, izvođač je uveden u posao. Poduzete su sve potrebne radnje kako bi se ambulanta što prije uredila i vratila u redovan rad.

Ako to budu dozvoljavali vremenski uvjeti, radovi bi mogli biti završeni u narednih 10 do 15 dana - kazala je direktorica dr. Ana Zlovečera Jukić i dodala da se trenutno radi i na aktivnostima planiranja izgradnje nove namjenske zgrade, ambulante u Željeznom Polju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.