open-navfaktor-logo
search
Granica sa BiH
Mještani uputili apel Vladi zbog migranata: "Jedino Hrvatska vojska može biti učinkovita"
U vrgoračkom kraju svi vjeruju da će dolaskom zime, snijega i hladnijih dana policija imati manje posla na granici između Like i sjeverozapadne Bosne, a da će se aktivirati "južna ruta" prema Metkoviću i Vrgorcu
02.11.2019. u 21:11
get url
text
Gotovo svi migranti koriste mobilne aplikacije i imaju ucrtane koridore prelaska granice
Gotovo svi migranti koriste mobilne aplikacije i imaju ucrtane koridore prelaska granice

Samo nekoliko dana nakon što je 25-godišnji Sirijac u Orahu ukrao "opel astru" ispred kuće mladog poljoprivrednika Mate Vujčića, zatim udario s njom u brdo i uništio je, jedna je grupa migranata pokušala provaliti u dva kombija u samom središtu Vrgorca. Situacija se ne smiruje na području Vrgorske krajine što se tiče dolazaka migranta, piše Slobodna Dalmacija.

Mate Vujčić iz Oraha, kojem su migranti ukrali i razbili automobil, ogorčen je.

- Moje selo Orah više nije sigurno, svi strepe. Šteta se dogodila meni, a mogla je bilo kome. I što sad? Reklo bi se kod nas "uje vuk magare", a krivci su za to poznati, migranti i država. Država koja je dopustila da migranti siju strah u našim malim mjestima. U ovom trenutku, kako situacija ne bi potpuno izmakla kontroli, mislim da jedino Hrvatska vojska može biti učinkovita, a i njezin zadatak u konačnici je čuvanje hrvatskog teritorija. Stoga šaljem apel Vladi i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović da pošalju vojsku na granice - kazao je Vujčić.

Ostali mještani sa kojima su novinari Slobodne Dalmacije razgovarali dijele njegovo mišljenje, te, između ostalog, navode kako bi "to bi psihološki puno pomoglo ljudima uz granicu, osjećali bi se zaštićenijima, a sigurno bi se negativno odrazilo i na sami dolazak migranta, koji bi drukčije reagirali kad vide vojsku na granici".

Pune ruke posla ima policija s obje strane granice. Tako su u srijedu navečer pripadnici DGS-a u hercegovačkom Prologu, nekoliko stotina metara od hrvatske granice, uhvatili grupu od 26 migranta koji su se spremali ući u Hrvatsku.

U isto vrijeme službenici Policijske stanice Vrgorac na području Vina uhvatili su još desetak migranata. U Banji, ali i nekim drugim pograničnim selima, zabilježene su krađe odjeće koja se sušila ispred kuća. Strah se uvukao u ljude, svi navečer zaključavaju vrata, provjeravaju ša je s automobilima ispred kuća. Posebno je teško onim ljudima koji su već u godinama i sami žive, piše Slobodna Dalmacija.

Nova migrantska ruta u kojoj sudjeluju sitni krijumčari i kriminalci ide od Mostara preko Ljubuškog do Crvenog Grma i Prologa, onda dalje preko polja Rastok ili brdskim stazama do Podprologa i Velikog Prologa, a konačni cilj je autocesta A1. Tu je granica najtanja i autocesta najbliža.

Prije su rute išle do Kašča ili Mijaca, ali da bi krijumčari i migranti došli do Vrgorca ili eventualno do Zagvozda, treba im dobrih pola sata vožnje, a u tom periodu sigurno će naletjeti na neku policijsku patrolu. Tu rutu uglavnom su koristili taksisti i pojedine grupe iz Mostara, iskrcali bi migrante 500 metara ispred granice, uzeli im novac i praktički ih predali u ruke hrvatskoj policiji. Neki bi se u tom prelasku sklonili po okolnim kućama ili razmiljeli lokalnim cestama.

Gotovo svi migranti koriste mobilne aplikacije i imaju ucrtane koridore prelaska granice, čak označavaju i puteve prelaska za neke sljedeće koji se odluče na te pothvate. Tako po vrgorskim brdima i poljima možete pronaći komade odjeće i razna obilježja.

U vrgoračkom kraju svi vjeruju da će dolaskom zime, snijega i hladnijih dana policija imati manje posla na granici između Like i sjeverozapadne Bosne, a da će se aktivirati "južna ruta" prema Metkoviću i Vrgorcu. Stoga Vrgorčani u ovom trenutku traže izlazak Hrvatske vojske na teren, koja bi se aktivno uključila u čuvanje državne granice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.