open-navfaktor-logo
search
Mostar
Mještani u problemu zbog doseljenika: "Ili će ući u sistem ili će napustiti grad"
Građani istočnog dijela Mostara već duže vrijeme, kako tvrde, imaju probleme sa osobama koje su se tu doselile iz drugih gradova BiH, ali i šire, te od nadležnih, prvenstveno MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, traže da se pobrinu za sigurnost kako njih, tako i turista koji posjećuju ovaj grad na Neretvi.
26.08.2018. u 14:11
get url
text

Prema riječima Esmira Živojevića, koordinatora privrednika Industijske zone Bišće Polje, cijela situacija kulminirala je napadom na sugrađanina Mehu Volodera iz naselja Opine, koji je pretučen kod napuštenog skladišta preduzeća "Velmos".

{$galerijaFotografija}

-Čovjeka su prebili i od tada se nalazi na aparatima, još se ne zna hoće li ostati živ. Policija sa tom informacijom nije ni izašla u javnost, dok se Udruženje građana Opine i mi privrednici nismo podigli da se to objelodani. Zaista imamo velikih problema sa Romima koji su došli "sa strane". Isti problem imaju i domicilni Romi, koji ovdje imaju svoje naselje i legalno tu žive. Istočni dio grada je svjesno zapostavljen, ovoga nema u zapadnom Mostaru - kazao je Živojević, naglasivši kako su najveći problem prosjačenje, krađe, te provale u kuće i stanove.  

VEZANI TEKSTOgorčeni mještani izašli na ulicu: Mostarac danima u komi nakon što je pretučen

Dodao je kako su ovi problemi godinama prijavljivani policiji, ali da niko neće da ih riješi.

Prema Živojevićevim riječima i turisti u Mostaru ispaštaju zbog doseljenika.

- Imam hotel i restoran. Romi su se naselili ni metar od prozora. Dođu gosti i nemoguće im je da ostanu. Doseljenici tu pale gume i kablove od bakra. Imaju i prostitutke, cure što rade na ulicama kod željezničke stanice. Ušli su u ruševine i zaposjeli ih. To je ruglo! Hoćemo turistički grad i evo šta se dešava! Od prosjaka se ne može proći Starim Gradom. Neki dan su jednom Kinezu ukrali 6.000 dolara. Kod mene gosti napuštaju hotel i restoran, a tako je i kod drugih. Mi plaćamo poreze i za nas važe svi zakoni. Oni koji su nelegalno tu, iz drugih država i gradova, mogu da rade šta hoće i za njih nema zakona. E ne može tako! Ili će ući u sistem ili će napustiti grad - kazao je. 

Iz Udružena građana Opine navode kako je na području industrijske zone Bišće Polje, u i oko zgrade u vlasništvu društva Lijanovići, formirano nelegalno naselje bez ikakve komunalne infestrukture.

{$galerijaFotografija}

- Na ovom području su evidentirani brojni slučajevi remećenja javnog reda i mira, te stalne paljevine i krađe. U ljetnim danima se širi neugodan miris i postoji velika mogućnost nastanka zaraznih bolesti. Građani okolnih naselja na tom lokalitetu su također konstantno izloženi verbalnim i fizičkim nasrtajima pojedinaca iz nelegalnog naselja. Međutim i pored niza reakcija i traženja lokalnog stanovništva nadležni organi nisu preduzeli ništa sa ciljem rješavanja problema - kazali su iz Udruženja, te naglasili kako i njihovi sugrađani romske nacionalnosti trpe iste posljedice.

Povodom problema sa doseljenicima u južnim predgrađima i naselju Opine, građani su organizovali sastanak u vezi sa sigurnosnom situacijom u Mostaru.

VEZANI TEKSTUhapšen napadač: Bivši kick-bokser Mehu udario šakom, on pao na asfalt i nije se probudio

Kako nam je kazao Ismet Kodro, predsjednik UG Opine, na prekjučerašnji sastanak bili su pozvani predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti.

- Prisutni su najveću kritiku zbog ovog problema uputili predstavnicima MUP-a, jer je policija u ovom slučaju debelo zatajila. Gradonačelniku nismo mogli uputiti kritiku jer se nije ni pojavio. Dali smo rok najkasnije sedam dana da se dogovori sastanak sa gradonačelnikom i prestavnikom Vlade, jer su oni najodgovorniji za ovaj problem. Iz MUP-a je obećano da će svakodnevno slati pojačane patrole, te da će se oni bez dokumenata "rješavati", legitimisati, privoditi, kazniti ili šta im već mogu uraditi u okviru svojih nadležnosti - kazao je Kodro. 

Dodao je kako je dogovoreno sa će već u ponedjeljak iz službe za inspekcijske poslove obići javne površine koje su "uzurpirane". 

-Mostar je zaista zahrđao grad. Ove osobe koje dolaze "sa strane" iz svih krajeva zemlje, ali i Makedonije, Italije, Njemačke, odsvakle, su leglo kriminala. Čovjeka su nam pokušali ubiti, tu pred nosom. Više puta su seksualno uznemiravali žene i djecu, noćne galama i svađe, paljevine i pucnjave se stalno dešavaju. Nedavno smo imali slučaj da je u jednom hotelu cijeli autobus gostiju otišao. Zamislite samo koja je šteta čovjeku kada hotel napusti 40 ljudi. Neki dan se jedan od njih skinuo go i samozadovoljavao se pred ženom i njenom kćerkom koje su tuda prolazile. One su pobjegle glavom bez obzira, pozvana je i policija. Međutim, policajci nisu nikoga ispitali. Došli su ovdje, upitali ko je to bio, a kako nisu dobili odgovor, otišli su. Stotine puta smo dosad zvali policiju zbog paljevina i krađa, a u posljednje vrijeme nam samo kažu "nemojte biti dosadni" - naveo je naš sagovornik. 

Dodaje da je, između ostalog, prosjačenje veliki problem, te da Mostarci svako jutro svjedoče kako doseljenici u stari dio grada kombijima dovlače djecu koju tu ostave.

- Smatram da nije slučajno što su ti Romi ovdje na "našoj" strani. Na desnoj strani Neretve nemate takvih problema i prosjačenja, u šta se svako može uvjeriti. Ako se ne udostoje da počnu rješavati ovaj problem, mi ćemo svim građanskim sredstvima koja su nam na raspolaganju, u okviru zakona, poduzeti mjere da ga sami riješimo - kazao je naš sagovornik. 

UG Opine Mostar - dopis.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.