open-navfaktor-logo
search
Mostar na plus 37
Mještani se žale na mučninu i vrtoglavicu, najprodavaniji sladoled i voda
U Odjelu za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja Mostar povećan je broj intervencija, a pretežno se radi o dehidraciji, sunčanici, vertigu, mučnini, općoj slabosti, ali je i nešto veći broj infarkta, kaže Ines Popovac, portparol Doma zdravlja Mostar
02.07.2019. u 16:17
get url
text

Živa na termometru u Mostaru danas se penjala i do 37 stepeni Celzijusa, pa je grad na Neretvi jedan od najtoplijih u našoj zemlji.

U Domu zdravlja Mostar danas bilježe porast broja pacijenata koji se javljaju zbog slabosti uzrokovanih vrućinama.

- U Odjelu za hitnu medicinsku pomoć povećan je broj intervencija, a pretežno se radi o dehidraciji, sunčanici, vertigu, mučnini, općoj slabosti, a nešto je i veći broj infarkta - kazala je Ines Popovac, portparol Doma zdravlja Mostar.

{$galerijaFotografija}

Ugriza zmija tvrdi, nije bilo, no seruma ima, dodaje, dovoljno.

Hronični bolesnici, starije osobe i mala djeca trebaju posebno biti na oprezu i poduzeti sve mjere predostrožnosti kako bi izbjegli neželjene posljedice koje ovakve temperature nose.

Ljekari preporučuju sugrađanima da za vrijeme trajanja visokih temperatura piju puno tečnosti, a po mogućnosti i da se hrane dijetalno, što uključuje više svježih namirnica.

Dodaju da se vodi računa o pravilnom skladištenju hrane, posebno jaja, mlijeka i mesa, a savjetuje se laganija odjeća, te izbjegavanje dužeg boravka na otvorenom i korištenje kreme sa zaštitnim faktorom.

Posebno upozoravaju na prilagođavanje temperature klimatiziranih prostorija, a preporuka je od sedam do 10 stepeni razlike između temperature koja vlada vani i u zatvorenoj prostoriji.

Onima koji rade na otvorenom svajetuje se da odgode teže fizičke poslove.

Unatoč vrućinama rijeke turista i danas su se slijevale u starogradskom jezgru. Svakom od njih u ruci je, u pravilu, flaša vode, lepeza ili kišobran, šešir da glavu čuva, a najveće gužve su ispred frižidera za sladoled.

Lokalni trgovci kažu da flaširanu vodu prodaju u ogromnim količinama i da je to najprodavaniji artikl.

Kako bi se barem malo osvježili, najhrabriji turisti noge su "potopili" u ledenu Neretvu.

 

almedina12.jpg
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.