open-navfaktor-logo
search
Mostar
Mještani se opet okupili na Uborku, traže hitno izmještanje deponije
Otpad je ponovo nepropisno odlagan direktno na lokalitet deponije
18.07.2019. u 17:29
get url
text

Mještani prigradskih naselja sjeverno od Mostara ponovo su se danas okupili ispred deponije Uborak. Ovaj put odlagalište nisu blokirali, već su se odlučili na mirni protest. Oko stotinjak građana okupilo se ispred regionalnog odlagališta otpada na Uborku kako bi ponovo skrenuli pažnju i potaknuli vlast da što prije krene sa saniranjem i izmještanjem deponije s trenutne lokacije.

Kršenje procedura i naloga federalne inspekcije na deponiji Uborak, te sprečavanje izdavanja okolišne dozvole koja uskoro istječe, navode kao razloge novog bunta.

Naime, iako je odlukom federalnog inspektora naloženo da sav otpad mora proći kroz sortirnicu tokom ponedjeljka, to nije bio slučaj. Otpad je ponovo nepropisno odlagan direktno na lokalitet deponije. Nezadovoljni su i što je Zastupnički dom Parlamenta FBiH odbio zaključak kojim bi se Vlada FBiH obavezala na realizaciju svih zakonom predviđenih aktivnosti za uspostavu nove deponije u Mostaru i plan sanacije za Uborak.

Podsjetimo, mještani okolnih naselja 10. juna blokirali su odlagalište, zahtijevajući da se istraži šta je sve proteklih godina deponirano na Uborku te da se hitno pristupi rješavanju tog ekološkog problema. Čak 11 dana sprečavali su odlaganje otpada na regionalnoj deponiji, pa su mostarske ulice bile zatrpane otpadom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.