open-navfaktor-logo
search
Protesti u Mostaru
Mještani proveli noć pred Uborkom, danas očekuju inspekciju
Više stotina građana gradskog područja Sjever Mostar pokrenulo je jučer protest zbog odlaganja opasnog otpada na prostor deponije Uborak
11.06.2019. u 10:38
get url
text

Nekolicina mještana s gradskog područja Mostar Sjever provela je noć ispred kapije deponije Uborak. Prva noć je protekla bez problema. Jutros su, kako nam je potvrdio mještanin Nijaz Hodžić, koji je i sam proveo noć pod otvorenim nebom, vratili još jedno teretno vozilo s otpadom, no problema s policijom jutros nisu imali. Kako tvrdi Hodžić još nisu dobili povratnu informaciju od nadležnih vezano za njihove zahtjeve, no do njih je došla informacija da bi inspekcija danas mogla posjetiti deponiju Uborak.

- Nadamo se da je to istinita informacija i da ćemo ih mi odvesti do ključnih mjesta na deponiji - kazao je Hodžić. Plan je da nastave ovim tempom protesta do reakcije nadležnih, te na Uborak do daljnjeg neće dopustiti istovar komunalnog otpada, bilo kakve vrste. 

Podsjetimo, više stotina građana gradskog područja Sjever Mostar pokrenulo je jučer protest zbog odlaganja opasnog otpada na prostor deponije Uborak. Mještani gradskoga područja Sjever Mostar zahtijevaju žurnu reakciju nadležnih institucija i zaustavljanje nelegalnog odlaganja otpada na deponiju Uborak. Pored toga, traže postepeno zatvaranje postrojenja i saniranje ekoloških posljedica u okolini deponije Uborak, zatim da se žurno urade mjerenja i analiza stanja okoliša na deponiji, kao i njezinoj okolini te da se javnosti predstave rezultati. Također, traže žurnu ugradnju prečistača za procjedne vode koji će ostati tu i nakon zatvaranja deponije.

Iako je ovo dugogodišnji problem, kap koja je 'prelila čašu' jest taj kancerogeni mulj nataložen u novoizgrađenim postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru, a koji je u izvjesnoj količini dovožen na deponiju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.