open-navfaktor-logo
search
Neuspješni pregovori
Mještani odbili deblokirati deponiju kod Mostara
Smatraju da bez dogovorenih datuma, nema načina kontrole dogovorenog i boje se da bi se njihova agonija života u nemogućim uslovima u blizni deponije mogla nastaviti godinama
17.06.2019. u 18:42
get url
text
get url
text

Mještani naselja sjeverno od Mostara odbili su pristati nadeblokadu deponije Uborak bez konkretnog datuma o saniranju postojeće i otvaranju druge deponije na novoj lokaciji.

Poručili su da se blokada nastavlja do daljnjeg.

Predstavnici Građanske inicijative "Jer nas se tiče" su završili razgovor sa gradonačelnikom i načelnicima odjela Gradske uprave Mostara, ali bez konkretnog dogovora.

Ljudi koji po nesnosnoj vrućini osmi dan dežuraju ispred deponije Uborak ne pristaju na dogovor bez konkretnih datuma o izvršavanju obaveza od strane Gradske uprave i datuma izmještanja deponije.

Smatraju da bez dogovorenih datuma, nema načina kontrole dogovorenog i boje se da bi se njihova agonija života u nemogućim uslovima u blizni deponije mogla nastaviti godinama.

Kako navode, već su ranije bili izgrani i izgubili su povjerenje.

Nakon što su mještani odbili ponuđeni sporazum, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je poručio da im ne preostaje ništa nego da pravna država ispoštuje nalaze inspekcije.

- Komunalna preduzeća će morati to poštivati. Kako će sve završiti ostaje da vidimo. Vjerujem da će prevladati razum. Mi smo imali želju da ovo riješimo. Ovdje je umještana politika. Neke vijesti objavljene su i prije nego što je sastanak započeo. U situaciji kada nemamo Gradsko vijeće, bez Vlade FBiH ne možemo izmjestiti deponiju- rekao je Bešlić.

Omer Hujdur predstavnik mještana Uborka je naglasio kako politika nije umiješana, te kako odbacuju sve dosadašnje zahtjeve kao i da od sada imaju samo jedan.

- On je jasan datum za zatvaranje i premještanje deponije. To je za dobrobit svih građana Mostara. Ovo što radi Gradska uprava je zakašnjela rekacija. Trebalo je da se to ranije pokrene. Mi smo davno ukazivali na ovaj problem, kazao je, nakon čega ga je prekinuo Bešlić.

- Može se postići dogovor za godinu dana ali se ne može realizovati, što oni traže- Ko može odrediti datum realizacije izgradnje nove deponije? Ko može znati kada će Federalni parlament moći usvojiti prostorni plan u kojem će se naći lokacija nove deponije.Žao mi je što je sva priča krenula od medijskih špekulacija. Ja i dalje tvrdim da mulj nije deponovan na Uborku. Ko je utvrdio postojanje piralena? Imamo iskrivljene informacije- naglasio je Bešlić, dodavši da i Tužilaštvo odradi svoj dio posla.

Na sve se osvrnuo i Hujdur, kazavši da su federalni inspektor i direktor deponije kazali su da je mulj odložen i deponovan na Uborku.

- Ono nisu stavovi ova dva čovjeka, već svih nas koji čuvamo Uborak. Nastavlja se blokada, poručio je.

Podsjetimo, smeće iz užeg dijela Grada Mostara počelo se danas odvoziti u Jablanicu na tamošnju deponiju.

Kako nam je potvrđeno iz Komunalnog preduzeća Komos tri ture smeća su odvezene.

Međutim, zbog negodovanja građana Jablanice prema toj odluci, odlučeno je da se smeće više neće odvoziti.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.