open-navfaktor-logo
search
Zajedno smo jedno
Mjesec borbe protiv karcinoma dojke: Najljepše bh. građevine obojene u rozu boju
Udruženja oboljelih od karcinoma dojke okupljena u mrežu "Think Pink - Zajedno smo jedno" na taj način pridružila su se brojnim evropskim gradovima i skrenuli pažnju na važnost ranog otkrivanja bolesti
01.10.2019. u 22:35
get url
text

Simboličnim osvjetljavanjem nekih od najljepših građevina i objekata u BiH u rozu boju zvanično započet "Oktobar - mjesec borbe protiv karcinoma dojke".

Udruženja oboljelih od karcinoma dojke okupljena u mrežu "Think Pink - Zajedno smo jedno" na taj način pridružila su se brojnim evropskim gradovima i skrenuli pažnju na važnost ranog otkrivanja bolesti. 

U glavnom bosanskohercegovačkom gradu u ružičasto su osvijetlili Zemaljski muzej BiH.

Također, osvijetljeni su i tvrđava Kastel u Banjoj Luci, Stari most u Mostaru, Gradska vijećnica u Bosanskoj Gradišci, Stari grad Ostrožac Cazin, Gradačačka kulu, pješački most u Goraždu, Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu, džamija Kraljeva Sutjeska u Kaknju, kula Stari Grad u Velikoj Kladuši, srednja škola u Livnu, Arena u Zenici, hotel Tuzla u Tuzli, Mješovita srednja škola Bugojno i zgradu srednje škole u Kiseljaku.

Oktobar je mjesec u toku kojeg se u cijelom svijetu promovira borba protiv karcinoma dojke kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost te bolesti, na podizanje svijesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, te ukazalo na značaj podrške osobama koje boluju od ove bolesti. 

Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i liječenje šanse za izlječenje i produžetak života su daleko veće nego u slučajevima kada se ta bolest otkrije u kasnoj fazi, saopćeno je iz mreže Think Pink.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.