open-navfaktor-logo
search
Podmukla bolest
Mjerite pritisak kod kuće: Evo gdje biste mogli pogriješiti
Visok krvni pritisak je bolest savremenog čovjeka koja pogađa skoro svaku drugu odraslu osobu. Često, naročito u početnoj fazi, ne daje nikakve simptome, a kada oni počnu da se ispoljavaju, neki organi, poput srca, mozga, bubrega ili pluća, već su oštećeni.
26.04.2020. u 22:35
get url
text

Hipertenzija se najčešće otkriva na sistematskom pregledu, pa je zato važno povremeno provjeriti svoje zdravlje kod ljekara.

Mjerenje pritiska kod kuće ne može se porediti sa njegovim očitanjem kod ljekara, no to ne znači da biste trebali odustati od samostalnog mjerenja.

Naime, u različitim uvjetima mogu nastati različiti rezultati mjerenja pritiska. Kod kuće smo opušteniji i mirniji, što će vjerovatno rezultirati nižim pritiskom.

Prema standardnoj preporuci, prosječan bolesnik s povišenim pritiskom trebao bi provoditi mjerenje dva do tri puta sedmično u različito vrijeme. Nakon razdoblja između šest i osam sedmica moguće je donijeti zaključak o kretanju pritiska.

Stanje pritiska je optimalno ako je sistolički pritisak manji od 120, a dijastolički manji od 80.

Stanje pritiska je normalno ako je sistolički pritisak manji od 130, a dijastolički manji od 85.

Stanje pritiska je granično ako sistolički pritisak iznosi između 130 i 139, a dijastolički između 85 i 89. U tom slučaju ponovno ga kontrolirajte za godinu.

Prvi stepen hipertenzije podrazumijeva sistolički pritisak između 140 i 159, a dijastolički pritisak između 90 i 99. Preporučuje se kontrola za dva mjeseca.

Drugi stepen hipertenzije podrazumijeva sistolički pritisak između 160 i 179, a dijastolički između 100 i 109. U tom slučaju biste trebali kontrolirati pritisak kod ljekara za mjesec.

Treći stepen hipertenzije podrazumijeva sistolički pritisak od 180 na više i dijastolički od 110 na više. Preporučuje se ljekarska pomoć za sedam dana.

Evo kako ćete pravilno sami izmjeriti pritisak prema preporukama ljekara:

1. Opustite se. Mirno sjedite sa stopalima na tlu.

2. Temperatura u prostoriji u kojoj mjerite krvni pritisak ne smije biti ni previsoka ni preniska.

3. Ruka na kojoj mjerite krvni pritisak mora biti položena na tvrdu podlogu i u nivou srca.

4. Pripazite da je "manšeta" za mjerenje odgovarajuće dimenzije i da je pravilno postavljena.

5. Prije mjerenja nemojte pušiti ni piti crnu kafu.

6. Ako uzimate terapiju, krvni pritisak mjerite prije i nakon uzimanja terapije.

7. Mjerite pritisak najmanje u dva navrata u jednom danu (ujutro i uvečer). Svaki put izmjerite pritisak dva puta s razmakom od tri do pet minuta između mjerenja.

8. Zapisujte vrijednosti krvnog pritiska kako biste mogli izračunati srednju vrijednost kroz odgovarajuće razdoblje.

9. Stanje krvnog pritiska određuje se računanjem prosječne vrijednosti tokom određenog vremenskog razdoblja (30 dana), ako ne postoji potreba za odlaskom ljekaru prije, radi izmjerenih visokih vrijednosti (2. ili 3. stepen hipertenzije).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.