- Podsjećamo, naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva predstavljaju okvir i minimum nužnih mjera i preporuka za područje cijele Federacije BiH, a kantonalnim vladama i kriznim štabovima ostavljena je mogućnost uvođenja restriktivnijih mjera u odnosu na one koje donosi Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva. Shodno tome, neki kantoni su, usljed pogoršanja higijensko-epidemiološke situacije, pristupili uvođenju restriktivnijih mjera i represivnijem djelovanju nadležnih kantonalnih organa u smislu kontrole njihovog provođenja. Pored stalnog angažmana inspektora na terenu, postoji efektivna i operativna veza između inspekcijskih i policijskih organa na terenu, nastala povodom zajedničkih obaveza iz važećih naredbi - navodi se u saopćenju.

U toku februara 2021. godine, prema trenutno dostupnim informacijama, inspekcijski organi u FBiH izvršili su ukupno 2.512 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih je kod 98 subjekata nadzora uočeno grubo kršenje mjera, što podrazumijeva izdavanje 98 prekršajnih naloga u iznosu od 140.110 KM. Inspektori su također izrekli 339 rješenja o otklanjanju nedostataka subjektima nadzora kod kojih su ustanovljena manja odstupanja od propisanih mjera.

- Analizom je utvrđeno da do kršenja mjera najčešće dolazi u ugostiteljskim objektma, trgovinama, tržnim centrima, ali i privrednim društvima s većim brojem zaposlenih, odnosno na mjestima okupljanja većeg broja ljudi općenito. Primjetno je također da je došlo do izvjesnog opuštanja stanovništva i pomanjkanja straha, što rezultira evidentnim pogoršanjem epidemioloških trendova.

Iz inspekcije napominju da su kazne za prekršaje propisane Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, i to u rasponu od 3.000 - 10.000 KM za privredna društva, druga pravna lica i zdravstvene ustanove; za odgovorna lica u pravnim licima od 500 KM do 2.000 KM; za nosioce privatne prakse i obrtnike od 2.000 KM do 8.000 KM; za fizička lica od 100 KM do 2.000 KM, s tim da prenošenje zarazne bolesti predstavlja i krivično djelo u smislu KZ FBiH.

- Apelujemo na građane i privredne subjekte da se pridržavaju propisanih mjera, te osiguraju pretpostavke za poštivanje svih preporuka, kako za dobrobit ličnog zdravlja, tako i za kolektivnu sigurnost i normalizaciju prilika u Federaciji Bosne i Hercegovine -  saopćeno je iz FUZIP-a.