Premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis izjavio je danas u Berlinu da će izvršiti neophodne promjene u grčkoj ekonomiji u interesu zemlje i  građana, prenosi agencija ANA-MPA.

-Prvo ćemo steći politički kredibilitet kao reformska vlada, a zatim ćemo razgovarati o primarnim viškovima - rekao je Mitsotakis tokom zajedničke konferencije za medije s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

On je također rekao da želi da unaprijedi grčko-njemačke odnose i dodao da Grčka s Njemačkom priprema takozvani "zeleni" plan razvoja koji će zajedno s njemačkom kancelarkom predstaviti u decembru. Naglasio je da Grčka želi njemačke investicije i da on želi da promjeni narativ o Njemačkoj koji vlada u Grčkoj.

Osvrnuvši se na pobjedu njegove konzervativne stranke Nove demokratije na nedavnim izborima, Mitsotakis je rekao da to pokazuje da se Grčka opredijelila za ekonomski rast i osudila populizam. Novoizabrani grčki premijer rekao je tokom posjete Berlinu da se nada da će se Njemačka složiti da započne pregovore o ratnim naknadama.

Nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u četvrtak, premijer Kyriakos Mitsotakis rekao je novinarima "da se nadamo da će biti pozitivnog odgovora." Prethodna grčka vlada u aprilu je uputila službeni zahtjev za pokretanje razgovora o plaćanju odšteta, za koje Atina tvrdi da ih Njemačka duguje Grčkoj iz oba svjetska rata.

Merkel nije razgovarala o tom pitanju na konferenciji za novinare, ali Njemačka je prije toga rekla da je riješeno pitanje odštete Grčke u Drugom svjetskom ratu. Grčka procjenjuje da bi mogla tražiti minimalnu odštetu od 292 milijarde eura za njemačku okupaciju u Drugom svjetskom ratu i 9,2 milijarde eura  za Prvi svjetski rat, prenosi AP.