open-navfaktor-logo
search
Građane zanima
Mitrović objasnio zašto BHRT ne prenosi važne utakmice, uključujući reprezentaciju BiH
Vojin Mitrović, ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine, danas je, odgovarajući na zastupničko pitanje, pokušao objasniti zašto BHRT, koji je javni servis svih građana, ne prenosi najvažnije svjetske sportske događaje poput evropskog prvenstva u fudbalu, posebno utakmice naše državne reprezentacije.
07.07.2021. u 12:54
get url
text

- Zbog teške i složene finansijske situacije, BHRT je sportske programe u 2020. godini jednim dijelom ispunio. Trend smanjenja ispunenja obaveza je lošiji i nastavlja se i u narednom periodu. Većina građana je uskraćena da prati te sportske događaje. Jedan od razloga je što BiH nema usvojenu listu važnih događaja za emitovanje. Ministarstvo je pripremilo nacrt odluke, ali većina potrebnih mišljenja je bila negativna pa nisu ispunjeni uvjeti da se odluka nađe na Vijeću ministara.

Moramo posmatrati upravo način kako se kupuju prava za emitovanje sportskih događaja. Nadležne kuće koje prodaju prava, kao što je UEFA, raspisala je tender i to je tržišna utakmica u kojoj BHRT ne može učestvovati. Pravo je dobila medijska kuća od koje BHRT nije u mogućnosti kupiti prava. U okruženju i mnogo uređeniji javni servisi kao HRT nije uspio dobiti direktno prava nego je to posredno kupii za višemilionski iznos u eurima - rekao je Mitrović, odgovarajući na pitanje zastupnika SDP-a Zukana Heleza koji je kazao da su mu se javili mnogi građani s tim pitanjem.

Dodao je da će Ministarstvo nastaviti raditi na usvajanju liste važnih događaja, a da Parlament BiH, koji je osnivač BHRT-a, treba riješiti problem stabilnog finansiranja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.