open-navfaktor-logo
search
Badnji dan
Mitropolit Hrizostom nalaže badnjak ispred Stare crkve u Sarajevu
Pravoslavni vjernici obilježavaju Badnji dan tradicionalnim unošenjem i paljenjem badnjaka, liturgijama u hramovima i porodičnim okupljanjem za posnom trpezom pred najradosniji hrišćanski praznik Božić
06.01.2020. u 07:57
get url
text

Pravoslavni vjernici obilježavaju Badnji dan tradicionalnim unošenjem i paljenjem badnjaka, liturgijama u hramovima i porodičnim okupljanjem za posnom trpezom pred najradosniji hrišćanski praznik Božić - praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služit će danas, na Badnji dan, večernje u Staroj crkvi Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Sarajevu, nakon čega će biti obavljeno nalaganje badnjaka.

Bogosluženje počinje u 17 sati, a tradicionalno nalaganje badnjaka bit će obavljeno u 18 sati, navodi se u saopćenju Mitropolije dabrobosanske.

Mitropolit Hrizostom služit će na Božić Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi u Sarajevu. Iz Mitropolije dabrobosanske saopćeno je da služba u Sabornoj crkvi počinje u 9 sati.

Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana prije 7. januara, Božićnim postom, koji predstavlja pročišćenje duha i tijela.

Božić je praznik cijele porodice i zato se očekuje da ona tokom prazničnih dana bude na okupu, a prati ga veliki spisak narodnih običaja, poput lomljenja pogače.

Srbi Božić obiljžavaju od pamtivijeka, a badnjakom, odnosno božićnim drvetom, u kuću se unose sreća, zdravlje i napredak.

Uz drvo se daruje i žito da bi naredna godina bila plodna. Obavezno je i unošenje slame, a na taj način se prinosi žrtva duhu Hrista koji je i rođen na slami. Običaj nalaže da ukućani prvog gosta na Božić, položajnika, daruju poklonima i goste najbolje što mogu, jer on simbolizuje božanstvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.