Mitropolit Hrizostom rekao je da se u Mitropoliji osjećaju izdano i da im je žao.

- Nadali smo se da možemo krenuti putem zajedništva. Kako ići zajedno? Јa na Stari Brod na Drini da plačem i oplakujem žrtve /Јure/ Francetića, a kardinal dovodi Bleiburg u Sarajevo. E, pa to ne ide zajedno! Nema više ni molitvenih osmina za jedinstvo hrišćana, niti bilo kakvih drugih odnosa - poručio je mitropolit Hrizostom u izjavi za Srnu, prenosi RTRS.

Povodom najave da će 16. maja kardinal Vinko Puljić u sarajevskoj katedrali predvoditi misu za ubijene u Bleiburgu, mitropolit dabrobosanski Hrizostom je istakao da je to krajnje zabrinjavajuće.

- Misa nije služena na Uskrs, a, gle, za Bleiburg može i treba. Izvitoperene vrijednosti! Zar je ovo moguće u jednoj crkvi? - upitao je mitropolit dabrobosanski.

On je dodao da ne razumije čemu služi "dovođenje Bleiburga" u Sarajevo.

- Dobru? Ne! Zlu, bojimo se! -  naveo je mitropolit Hrizostom.

Kardinal Puljić rekao je ranije da su mu biskupi dvije biskupske konferencije dali mandat da predvodi komemoraciju za žrtve blajburškog krsnog puta, kao i svih drugih žrtava rata, što je i prihvatio.

Godinama unazad, komemoracije na Blajburškom polju u Austriji, na kojima redovno prisustvuje po nekoliko hiljada ljudi, izazivale su brojne kontroverze. Dok je za jedne to odavanje počasti ubijenim civilima i vojnicima takozvane Nezavisne države Hrvatske, za druge je najveći fašistički skup u Evropi.

Slučaj "Bleiburg", poznat kao Blajburški masakr, odnosi se na događaj koji se desio krajem Drugog svjetskog rata, tokom maja 1945. godine.

Deseci hiljada vojnika i civila povezanih sa snagama Osovine, koje su bježale iz Јugoslavije, u tom periodu su vraćene u zemlju. U koruškom pograničnom mjestu Bleiburg, na austrijsko-slovenačkoj granici, ubijeni su pripadnici ili saradnici fašističkih režima od pripadnika Јugoslovenske armije, a među nastradalima najviše je bilo pripadnika ustaša i domobrana.