open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Mitropolit dabrobosanski Hrizostom uputio božićnu čestitku vjernicima
Mitropolit dabrobosanski Hrizostom uputio je tradicionalnu božićnu poruku u kojoj je istaknuo da je Božić praznik porodičnog i društvenog zajedništva i da je Gospod svojim primjerom pokazao da se božanska ljubav mora dijeliti s bližnjima i daljnjima.
04.01.2022. u 16:42
get url
text

Istakao je da se ovaj najradosniji praznik Božić, na kraju ove 2021. godine blagosti Gospodnje, i pored problema s kojima smo svi suočeni, ipak dočekuje s prazničnom radošću.

- Bol i tuga su tu u srcima našim za svima koji nas prerano ili neočekivano ostaviše. Pa ipak je Hristos naša Radost, naše Veselje. Zato se radujmo i veselimo slaveći Njegovo rođenje. Hristos je svojim rođenjem u peći Vitlejemskoj prije 2000. godina, sobom i u sebi samom, donio božansku i nebesku Radost i Veselje, da obraduje i promjeni ondašnji grčko-rimski svijet koji je isto kao i ovaj naš današnji bio težak i turoban - poručio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

On je istakao da je Božić, kao dan rođenja Bogomladenca Isusa Hrista, proslava najveće tajne neba i zemlje i podsjetio na poruku Svetog apostola Pavla "Bog se javi u tijelu!".

- Božić je i praznik našeg porodičnog i društvenog zajedništva. Upravo sam Gospod nam je pokazao svojim primjerom da se božanska Ljubav mora dijeliti s bližnjima i daljnjima. Ta ljubav nije izražajna fikcija već je to djelotvorna ljubav, koja djela kako u svakom vremenu, tako isto i u svim prilikama i okolnostima. Neka nam Božić bude Božić otvorenih vrata i otvorenih srca ne samo za Boga, za Hrista Gospoda, već i za one za koje je sam On rekao - ako primiste jednoga od ovih malih, ako ga odjenuste, ako ga nahraniste ili napojiste, ako ga u bolnici posjetiste ili u tamnici obiđoste, sve to Meni učiniste - poručio jer mitropolit Hrizostom.

On je je istakao da Božić nije samo praznik sjećanja, već prije svega uvijek i iznova novi događaj u srcima ljudi, u njihovom biću, u Crkvi i zajednici. Mitropolit Hrizostom kazao je da nažalost živimo u vremenu humanitarne katastrofe neviđene i nečuvene u istoriji.

- Govore nam i ubjeđuju nas da ništa ne znamo, ali i da se ne trudimo da nešto saznamo o ovoj pošasti pandemije, a još manje da govorimo o njoj. Kao da nam "stručnjaci, koji priznaju da ništa ne znaju", poručuju: vaše je samo da umrete! E, ne možemo prihvatiti ovakvu dehumanizaciju društva i svijeta. Upravo, uime praznika Rođenja Gospoda Isusa Hrista kojim nas je Bog usinio i počastvovao Životom samoga Njega Boga Živoga ne možemo prihvatiti takav jedan odnos prema Čovjeku-najvećem dobru poslije Boga. Uime Boga i uime istinskog humanizma pozivamo naučnike i ohrabrujemo ih da nam otkriju svu naučnu istinu o Covid-19, da se bore da iznađu što bolje i sigurnije lijekove i sredstva prevencije protiv ovog pan-ubice-kazao je mitropolit Hrizostom uz želje za srećan i blagosloven Božić radosnim pozdravom uz pozdrav: Mir božiji - Hristos se rodi.

Ovom prilikom mitropolit dabrobosanski poželio je i srećnu i blagoslovenu Novu 2022. godinu!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.