open-navfaktor-logo
search
Vladajuća koalicija
Miting u Banjoj Luci: Dodik je predsjednik RS-a, 100.000 ljudi spremno doći pred CIK
Okupljanje članova partije vladajuće koalicije u Republici Srpskoj počelo je u parku Mladen Stojanović u Banjoj Luci, gdje je 18 sati najavljen početak skupa "Otažbina zove", koji organizuje SNSD.
25.10.2022. u 17:48
get url
text

Planirano je da se nakon okupljanja u banjalučkom parku formira kolona koja će se uputiti ka Trgu Krajine u centru grada, gdje će se okupljenima obratiti govornici.

Trenutno je u parku nekoliko hiljada ljudi, a prema najavama predsjednika SNSD-a Milorada Dodika očekuje prisustvo 25.000 ljudi. Sa razglasa odjekuje pjesma "Pukni zoro". Parkom se prolamaju aplauzi kojima građani pozdravljaju članove rukovodstva SNSD-a a posebno Milorada Dodika koji je u ovim trenucima stigao u park. Odmah čim se popeo na binu Dodik je zapjevao "Pukni zoro". 

Miting je zvanično otvoren u 18 sati intoniranjem njegove "Bože pravde".

Radovan Kovačević, portparol SNSD-a, pozvao je prisutne da "pozdravi onoga što ga je narod izabrao i što nikada niko neće moći promijeniti, novoizabranog predsjednika RS-a Milorada Dodika".

- Ovaj naš događaj nazivali su skupom, ali ovo je sabor koji pokazuje da ništa i niko ne postoji ko je jači od naroda i narodne volje - poručio je Kovačević. 

{$galerijaFotografija}

Potom je pročitan "narodni proglas 25. oktobra 2022. godine".

- Današnja velika skupština naroda Republike Srpske iz svog glavnog grada svima poručuje, vratite nam Ustav Bosne i Hercegovine da ne bi morali otići iz nje. Republiku Srpsku osnovao je narod 9. januara 1992, odbranili je narod i njegova Vojska RS-a, a očuvali smo svih ovih 27 godina. Nećemo antidejtonsku i antiustavnu BiH, nećemo BiH koja je samo po volji bošnjačkog naroda, odbacujem odluke Ustavnog suda BiH kojima nam se otimaju poljoprivredno zemljište, putevi, brane, škole, šume i vode. Nećemo BiH koja nam zabranjuje da gradimo HE BUk Bijela, aerodrom u Trebinju. Nećemo finansirati BiH koju bošnjački političari koriste da bi osporavali i gušili RS. Nema BiH izvan dva entiteta koja stvara matematičku zbirku 51 plus 49 posto. Nema opstanka BiH bez ravnopravnosti tri konstitutivna naroda. Nećemo u NATO pakt. RS je vojno neutralna. Ne priznajemo CIK koji radi protivzakonito i beskrajnim brojanjem hoće da promijeni volju naroda iskazanu na izborima 2. otobra. Izborni zakon nije dao pravo CIK-u da prekrši izborni rezultat, već obavezu i rokove da proglasi pobjednike. Prihvatamo kandidatski status samo ako se lažni visoki predstavnik i sudije udalje iz Ustavnog suda BiH - navodi se u "narodnom proglasu".  

Pristalice SNSD-a u parku Mladen Stojanović (Anadolija) 

U Banjoj Luci je i veliki broj autobusa koji su dovezli ljude iz svih krajeva RS-a.

Dodik je ranije izjavio da se skup organizuje sa porukom za slobodne izbore i protiv destabilizacije RS-a.

U banjalučkom parku i duž ulice Kralja Petra Prvog Karađorđevića, kojom će se kretati kolona, ​​primjetno je prisustvo policije.

Kolona je krenula prema Trgu Krajine. 

PU Banja Luka oglasila se večeras na skupu "Otažbina zove" i tvrde da mu prisustvuje 30.000 ljudi.

- Policijska uprava Banja Luka preduzima sve potrebne mjere i radnje koje se odnose na održavanje večerašnjeg javnog okupljanja u Banjoj Luci, gdje se u parku Mladen Stojanović okupio oko 30.000 građana. S tim u vezi, policijski službenici su u popodnevnim satima, u skladu sa zakonom propisanim ovlašćenjima, vršili pojačane kontrole u saobraćaju i kontrolu organizovanog prevoza putnika, a sve u cilju sigurnog održavanja javnog skupa - saopćeno je iz policije.

Na Trgu Krajine okupljenima se obratio Emir Kusturica.

- Sve miriše na državni udar. Zašto smo se ovdje skupili. Da spriječimo ono što je od 90-tih godina tutnjalo Evropom i pomelo tradiciju, porodicu, domaćinstvo i sve ono što moramo da branimo da bismo opstali i da naša kultura i sve što brani Milorada Dodika i njegova ekipa je dovedeno u pitanje. Postoje stvari za koje čovjek mora da se bori. Zbog toga ovdje večeras, kažu, ima preko 50.000 ljudi. Kad sam čuo da počinje brojanje sjetio sam se filma "Ko to tamo peva". Kada Pavla Vujisića zaustavi građanin na livadi i kaže "neće moći". A onda viče "decoooo". Svi smo stigli tamo gdje treba i sve što smo zaokružili na izborima treba da ostane u tom krugu i da ne dozvolimo da izgubimo ovog čovjeka. Živio Milorad Dodik! Živio njegov SNSD! – rekao je Kusturica.

- Radit ćemo onako kako je narod birao. A narod je birao i Milorada Dodika i Željku Cvijanović i sve ove naše divne partije koje rade toliko godina za RS, i da tom nelegalnom CIK-u poručimo ako nas je ovdje 50.000, znajte 100.000 će nas biti pred vašim vratima. I da prvi put prebrojavate glasove u Sarajevu, jer je to tražila izdajnička opozicija. Čuvajmo RS i ono što je ona nama dala i mi to moramo dati njoj. Pravo da se organizujemo, da budemo birani kako vi hoćete, a ne oni koji sjede u stranim ambasadama. Mi smo birali svoje i nismo tražili ničije tuđe. Nećemo da živimo u državi koja nas guši. Onda i to bude malo, kradu nam izbornu volju. Mi večeras branimo ono što je naš narod rekao 2. oktobra, ali i poručujemo da ćemo vratiti naše zakonodavstvo kako je to Ustav rekao. Ovdje je volja naroda, ono drugo je projekat koji je pobijeđen 2. oktobra. Zato je Dodik predsjednik RS, jer mu je narod dao većinsku volju, a ne manipulatori u CIK-u – poručila je Željka Cvijanović.

Miting SNSD u Banjoj Luci
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.