open-navfaktor-logo
search
SIPA prijavila
Misteriozna Prijedorčanka i finansijerka Janeza Janše oštetila BiH za 4,8 miliona KM
Dijana Đuđić u žižu javnosti je dospjela prošle godine nakon što je objavljena informacija da je dala pozajmicu od 450.000 eura predsjedniku Slovenske demokratske stranke (SDS) Janezu Janši
24.05.2019. u 21:35
get url
text

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) podnijela je Tužilaštvu BiH izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima protiv tri osobe i jedne firme zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima pranje novca i porezna utaja.

Srpskainfo saznaje kako se radi o Dijani Đuđić iz Prijedora i još dvije osobe koje su raznim krivičnim djelima oštetile budžet BiH za 4,8 miliona maraka.

Misteriozna Prijedorčanka Dijana Đuđić u žižu javnosti je dospjela prošle godine nakon što je objavljena informacija da je dala pozajmicu od 450.000 eura predsjedniku Slovenske demokratske stranke (SDS) Janezu Janši. Tada je objavljeno i da se dovodi i u vezu s brojnim malverzacijama sa novcem u zemljama Evropske unije.

Protiv Đuđić i još dvije osobe podnesen je izvještaj zbog sumnje da su počinili krivična djela organizovani kriminal, pranje novca i utaja poreza.

Inspektori SIPA, u saradnji s policijskim agencijama Slovenije i drugih zemalja Evrpske unije, došli su do saznanje da su osumnjičeni počinili krivična djela u periodu od 2013. do 2018. godine.

– Oni su kao odgovorne osobe u jednoj firmi iz BiH postupali kao pripadnici grupe za organizovani kriminal tako što otvorili i u dogovoru raspolagali sa više bankovnih računa kod komercijalnih banka na području Slovenije, Austrije i Mađarske. Te račune su koristili za primanje novca po osnovu oporezivih prihoda stečenih u inostranstvu, a bez njihovog prijavljivanja nadležnim poreskim organima u BiH - istakli su SIPA.

Ti prihodi su bili u iznosu od oko 48 miliona maraka, a neplaćanjem poreskih obaveza oštetili su budžet BiH za tačno 4,8 miliona maraka.

Izvor blizak istrazi pojasnio je da su Đuđić i njeni saradnici oštetili budžet Republike Srpske za 1,9 miliona KM, a budžet Brčko distrikta za 2,9 miliona.

Prema njegovim riječima, na njihove račune uplaćivane su velike svote novca, koje su oni podizali. Tada se tim sredstvima gubio trag.

– Oni su imali neke firme u Banjaluci i Brčkom i na njihove račune su lijegale velike svote novca koje su oni dizali, a nisu plaćali nikakve poreze i druge obaveze koje su imali – pojasnio je izvor Srpskainfo.

Ona je dovođena i u vezu s kontroverznim biznismenom Rokom Snežićem iz Maribora.

Prema pisanju slovenačkih medija, Dijana Đuđić živi u Sloveniji, a početkom prošle godine protiv nje je u toj zemlji pokrenuta istraga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.