open-navfaktor-logo
search
Sporni kvadrati
Misterije o objektu Penny plus u Velešićima: Imaju li dozvole, šta je legalno, a šta nelegalno izgrađeno...
Iz KUIP-a ističu kako "na osnovu utvrđenog stanja, a s obzirom na to da na navedenoj lokaciji Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS nije vodilo postupak odabravanja građenja, kantonalna urbanističko-građevinska inspekcija nije nadležna za kontrolu izvedenih radova"
02.11.2019. u 07:56
get url
text
Penny plus

Od kako je počela izgradnja Prve transverzale u Sarajevu, u posljednjih nekoliko mjeseci vode se polemike oko prodajnog objekta Penny plus u Velešićima koji se, prema svemu sudeći, nalazi na trasi ove saobraćajnice.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je u izjavama za pojedine medije kazao kako će Vlada platiti odštetu toj firmi za objekte koji se nalaze za trasi Prve transverzale.

Na posljednjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnik SBB-a Zvonko Marić upitao je Fortu kako je moguće da se na zemljištu na kojem je prije 40 godina ucrtana Prva transverzala, gradi neki objekat.

- Postavljam pitanje, koliko novca je ta firma zaradila na tim bespravno izgrađenim objektima, koliko je Penny oštetio budžet i sad ga treba nagraditi za to. Pitam zbog čega inspekcija nije izdala nalog da se ukloni ovaj divlji objekt - kazao je Marić.

Premijer KS Forto je odgovarajući na pitanje zastupnika Marića kazao kako on nema dokumentaciju o tom objektu, ali da je nakon postavljenog pitanja zastupnika Marića zatražio od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove da se izvrši inspekcijski nadzor u vezi sa postavljenim pitanjima.

- Kad nam se dostave nalazi, razmotrit ćemo najbolje načine za uklanjanje objekata – kazao je Forto.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo kazali su Faktoru kako je na osnovu zahtjeva izvršen inspekcijski nadzor još prošlog mjeseca u firmi Penny plus d.o.o. Sarajevo u Velešićima, u ulici Halida Kajtaza bb Sarajevo.

- Inspekcijskom kontrolom je utvrđeno da trenutno na lokalitetu egzistira šest objekata (čija je površina osnove cca 9.296 m2, a površina sprata 1.030 m2), te više natkrivenih i nenatkrivenih stovarišnih površina. Prostori između objekata koriste se kao parkinzi i pristupne saobraćajnice. Inspektoru je na zapisnik izjavljeno da je na predmetnom lokalitetu postojalo više starih objekata (isti su prikazani na kopijama katastarskog plana, te uvedeni u predočene ZK izvadke), te da su radovi na rekonstrukciji, dogradnji i izgradnji trenutno postojećih objekata izvođeni u periodu od 1996. do 2017. godine – navode iz inspekcije.

Iz inspekcije ističu kako za navedene radove nije predočena urbanistička saglasnost, odobrenje za građenje i upotrebna dozvola.

- Također, zapisnikom je konstatovano da se firma Penny plus d.o.o. Sarajevo, u skladu sa važećim propisima iz oblasti urbanizma i građenja, obraćala Općini Novo Sarajevo, Općini Centar i Gradu Sarajevo sa zahtjevima za legalizaciju radova na izgradnji poslovnog objekta u ulici Halida Kajtaza bb Sarajevo, a koje i jesu nadležne za postupke odobravanja građenja. Shodno odredbama Odluke o legalizaciji građevina izgrađenih bez odobrenja za građenje i građevina privremenog karaktera zahtjevi za donošenje rješenja o naknadnoj urbanističkoj saglanosti, odobrenju za građenje i upotrebnoj dozvoli, podnose se bez obzira na površinu nelegalno izgrađene građevine općinskom načelniku ili gradonačelniku ukoliko se objekat nalazi između dvije općine u sastavu Grada, u čijoj nadležnosti su i poslovi inspekcijskog nadzora – pojašnjavaju iz Inspekcije.

Također, ističu kako "na osnovu utvrđenog stanja, a s obzirom da na navedenoj lokaciji Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS nije vodilo postupak odabravanja građenja, kantonalna urbanističko-građevinska inspekcija nije nadležna za kontrolu izvedenih radova".

Iz Općine Novo Sarajevo za Faktor su kazali da su provjerom ustanovili da se Penny plus ne nalazi na području ove općine.

- Predmetni objekat koji se nalazi na trasi Prve transverzale nije na području Općine Novo Sarajevo. Upućujemo vas da spomenuti zahtjev podnesete Općini Centar Sarajevo – kazali su iz Općine Novo Sarajevo.

Općina Centar, na čijem području se nalazi objekat o kojem se ovih dana vode polemike odgovorila je na upit Faktora te razjasnila neke nejasnoće. 

- Općina Centar Sarajevo nije izdavala nikakve dozvole već je kompanija Penny obnovila postojeće objekte od firme koju su kupili u privatizaciji putem upisa dionica. Dakle, kompanija Penny je u postupku privatizacije otkupila zemljište na kojem su se nalazili objekti koji su imali odobrenja. Ova firma ima oko osam hiljada kvadratnih metara objekata sa urednim dozvolama, odnosno objekata koji su ranije imali dozvole, a koji su renovirani ili nadograđeni. Pomenuta kompanija također ima oko četiri hiljade kvadratnih metara poslovnih prostora koji nemaju odgovarajuće dozvole - pojasnili su iz Općine Centar.

Ističu kako je vlasnik zemljišta na kojem je i izgrađen ovaj prodajni objekat upravo firma Penny plus koja je u procesu privatizacije stekla vlasničke udjele.

- Stav općinskog načelnika Nedžada Ajnadžića je da ništa ne može ometati izgradnju Prve transverzale. Očekujemo da se nađe odgovarajuće rješenje za izmještanje poslovnih prostora kompanije Penny, te da se to što prije riješi, s obzirom na to da se realizacija ovog projekta nalazi u vrhu prioriteta Općine Centar – zaključuju iz Općine.

Podsjećamo, firma Penny plus je krajem oktobra uputila žalbu na javni poziv za rušenje objekata koji se nalaze od Kranjčevićeve do ulice do Braće Begić što je dovelo do odgađanja rušenja objekata na toj dionici. 

Iz firme na upite novinara Faktora nisu željeli razgovarati o toj žalbi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.