open-navfaktor-logo
search
Tajanstveni kompleks
Misterija nadomak Sarajeva: Tito je na Stojčevcu boravio dva puta, u tunele se moglo ući samo sa posebnim odobrenjem
Sarajevski tunel spasa izgrađen ratne 1993. godine danas je možda javnosti najpoznatiji tunel u okolini glavnog grada, a kako je dio turističkih tura izuzetno je popularan i kod stranaca.
07.02.2021. u 10:53
get url
text

Razlog njegovog nastajanja je poznat i sve vrijeme opsade Sarajeva bio je jedina veza njegovih građana sa ostatkom svijeta. No, on nije jedino interesantno historijsko obilježje na području Kantona Sarajevo ovog tipa.

Tajni tuneli na Trebeviću, gdje postoji čitav sistem tunela još iz osmanskog perioda, te tuneli na Stojčevcu koji datiraju iz Titovog perioda i zadiru duboko u planinu Igman, a namijenjeni su bili kao atomsko sklonište, samo su neke od zanimljivosti koje su istovremeno obavijene velom misterije i tajne.

Naša ekipa je posjetila tunele na Stojčevcu o kojima niko već decenijama ne vodi računa i koji su puni smeća i drugog otpada.

Teško je bilo naći i adekvatnog sagovornika, ali smo ipak uspjeli na ovu temu razgovarati sa jednim od ugostiteljskih radnika koji je dugo godina radio u turističkom kompleksu u sklopu kojeg je bila i Titova vila, hotel, restoran, kockarnica...

- Kada su u pitanju tuneli na Stojčevcu, iako sam godinama radio u kompleksu, i za mene su oni bila velika misterija i tajna. To se strogo čuvalo i niko nije imao pristupa osim pripadnika JNA sa posebnim odobrenjem. U njih nisu mogli ulaziti ni predstavnici Općine Ilidža na čijem teritoriju se nalazi. Na njima su uvijek bili veliki katanci i lanci i strogo su čuvani.

Prvi put u tunelu koji je predviđen kao veliko atomsko skolonište sam bio početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Naime, nakon što su na tom području pale prve granate, stigla je jedinica UNPROFOR-a koja je presjekla lance i katance i u atomskom skloništu su imali savršenu zaštitu - prisjeća se za Faktor Ilidžanac A. Dž. uz uvjet da ne otkrivamo njegov identitet.

Na ulazu u Stojčevac nalazi se spomen-obilježje poginulim borcima Harisu Opankoviću i Nedžadu Granulu-Gigiju, borcima 104. motorizovane brigade Armije RBiH. Naime, 15. maja 1992. godine, nakon povlačenja UNPROFOR-a, agresor je krenuo u osvajanje Stojčevca, a u tome je spriječen nakon teških i krvavih borbi.

- Za vrijeme agresije ti tuneli su bili odličan položaj za Armiju RBiH. Zahvaljujući njima spašeno je mnogo života branilaca BiH. Ipak, da se vratimo na vrijeme prije agresije. Stojčevac je nekada bio jedno od najomiljenijih izletišta Sarajlija. Tu se nalazila nekada luksuzna vila u kojoj su boravili zvaničnici bivše Jugoslavije, a koju i dan-danas svi zovu Titova. U njoj je Tito boravio sa suprugom Jovankom, koliko znam, samo dva puta. Titova vila sastojala se od nekoliko objekata - glavne zgrade u kojoj su boravili gosti, te tri objekta u kojima je bila smještena kuhinja, osoblje za održavanje vile i osiguranje. Na izletištu oko vile u početku su mogli uživati samo visoki funkcioneri, a kasnije i svi ostali. U restoranu su prije agresije na BiH pravljene i svadbe, a u hotelu na spratu bila je kockarnica u koju su dolazili da kockaju iz cijele bivše Jugoslavije. Sada je sve to prošlost. Ovo mjesto sada je kao iz horor filmova. Niko više ne vodi računa i velika je šteta da ovakva prirodna ljepota i turistički kompleks propada – naglašava naš sagovornik.

{$galerijaFotografija}

Stojčevac, tunel, 04.02.2021
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.