navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Tragična sudbina

Misterija koja traje 39 godina: Još se ne zna ko je kriv za smrt glumice čiji je život prekinut kada je imala tek 43 godine

Najnoviji dokumentarni film pod nazivom "Natalie Wood: What Remains Behind" bit će prikazan danas na HBO-u. Bit će to još jednom ispričana priča o tragičnoj sudbini jedne od najljepših i najboljih glumica svih vremena, koja je čak tri puta bila nominirana za Oscara.

Objavljeno: 06.05.2020. u 10:24
get url
text

Dokumentarac će ponovo sa dna ormara izvući i kontroverze u vezi s njenom preranom smrću.

Od smrti Natalie Wood prošlo je gotovo 39 godina, a policija i danas traži pravi razlog. U policijskim dokumentima void se kao smrt pod sumnjivim okolnostima, a glavni osumnjičeni postao je njen tadašnji suprug, glumac Robert Wagner.

Zahvaljujući njenoj sestri Lani Wood istraga se nastavlja, a ona sama nada se kako će prije svoje smrti razriješiti taj misterij.

Natalie Wood rođena je 20. jula 1938. godine kao Natalia Nikolaevna Zakharenko u porodici ruskih migranata u San Franciscu. Njen otac Nikolaj Stepanovič Zakharenko bio je dnevni radnik i stolar, dok je majka Maria Stepanovna sanjala o tome da postane glumica.

Prije nego što se ostvarila kao majka gatara joj je prorekla kako će njena druga kćerka postati slavna glumica, a Maria Stepanovna za to se pripremala i prije nego što je rodila Natalie.
U međuvremenu otac ih je napustio, pa su ona i njena mlađa sestra Lana nastavile živjeti s majkom koja se svim silama trudila ostvariti ono što joj je prorekla gatara.

Iz tog razloga majka i kćerke preselile su se u Los Angeles, a sa samo četiri godine Natalia Nikolaevna Zakharenko, kojoj je majka promijenila ime u amerikaniziranu verziju Natalie Wood, počela je glumiti.

Prvu ulogu dobila je u filmu "Happy Land", o čemu se godinama govorilo, jer ju je dobila nakon što joj je majka kazala da se popne režiseru Irvingu Pichelu u krilo. Ona je to i napravila i dobila malu ulogu, no Pichel je potom upozorio njenu majku da filmska industrija nije idealno mjesto za slatku i nevinu djevojčicu kakva je Natalie.

Maria Stepanovna nije ga poslušala, već je svoje kćerke, a posebno Natalie, učila da rade apsolutno sve što režiseri zatraže.

Uloga ratnog siročeta u filmu "Tomorrow is Forever" za nju je bila još jedna prekretnica, jer zbog mnogobrojnih scena koje je morala snimiti, suze su joj jednostavno presušile.
Kako bi rasplakala kćerku pred kamerama, Maria Stepanovna je ispred nje doslovno rastrgala leptira na dijelove.

Maria Stepanovna smatrala se "vlasnicom" kćerke, pa je tjerala sve moguće agente i menadžere i nastavila sama upravljati njenom karijerom. Uprkos velikoj poslušnosti i poštovanju, Natalie se pobunila nakon što joj je majka počela utjecati na privatni život.

Glumicina majka išla je toliko daleko da je raskinula njenu prvu ozbiljnu ljubavnu vezu u srednjoj školi, ali, s druge strane, nije joj ni najmanje smetalo to što su se njenoj maloljetnoj kćerki "nabacivale" filmske glavešine.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The camera already loved her. It never stopped loving her and neither will we #NatalieWood

A post shared by Natalie Wood (@nataliewood) on

U nekim od biografija Natalie Wood čak stoji da ju je jedan filmski reditelj silovao za vrijeme audicije za film. Sve je to utjecalo na njen život prepun depresije, ali i njene pokušaje da počini samoubistvo.

Strah od vode i utapanja prenijela joj je upravo majka, a na kraju je upravo tako izgubila život. Maria Stepanovna išla je toliko daleko svojim kontroliranjem kćerke da je angažirala i detektive koji su je pratili svuda u stopu.

"Bog ju je stvorio, ali ja sam je izmislila" – izjavila je jednom glumicina majka.

Ljubav svog života, danas glavnog osumnjičenog za njenu smrt, Roberta Wagnera susrela je na početku karijere, kada je imala tek 10 godina.

Osam godina stariji glumac odmah joj je zapeo za oko, a u jednom intervjuu otkrila je kako je tada kazala majci da je to čovjek za kojeg će se udati. I na kraju se i udala za njega, i to dva puta.

Prvi službeni izlazak imali su kada je napunila 18 godina i to na nagovor producentske kuće čiji su čelnici smatrali da je ona idealna za Wagnera.

Vjenčali su se godinu kasnije, 1957, u Scottsdaleu, u kojem žive njegovi roditelji. Budući da je njihova popularnost u to vrijeme bila neviđena, samo zbog njih crkveni prozori bili su prekriveni papirom kako bi spriječili nekoliko stotina znatiželjnika da vire unutra.

No, prvi put u braku su izdržali tek pet godina, a navodno je oba puta glavni uzrok njihovog razvoda bio taj što ga je Natalie zatekla u krevetu sa drugim muškarcem.

Četiri godine poslije, razočarana životom, ali i činjenicom da joj je Faye Dunaway "otela" ulogu u filmu "Bonnie i Clyde", lijepa glumica popila je šaku pilula.

Na sreću, život joj je spašen brzom reakcijom ljekara koji su joj ispumpali želudac, a tada je mlađoj sestri Lani otkrila kako jednostavno više nije imala razloga za život. Vremenom se oporavila, pa se 1969. udala za britanskog producenta i pozorišnog agenta Richarda Gregsona, s kojim je dobila kćerku Natashu.

 

I njen bivši suprug Robert Wagner krenuo je dalje, oženio se Marion Marshall i dobio kćerku, no njihov put i dalje se ispresijecao. Presudna je bila službena večera na koju je Natalie stigla u šestom mjesecu trudnoće, a uprkos tome Wagneru nije mogla odoljeti.

Samo nekoliko mjeseci nakon rođenja Natashe rastala se od Gregsona, a 1972. šokirala je svjetsku javnost pojavivši se sa Wagnerom na dodjeli Oscara.

Te iste godine obnovili su bračne zavjete na jahti Ramblin’ Rose, gdje su bili tek najbliži prijatelji i članovi porodice, među kojima su bile i njihove kćerke.

 

- Kada smo se prvi put vjenčali, bili smo poput dvoje djece koja glume u filmu. Namjerno smo sakrivali svoje slabosti jedno od drugog, no sada smo napokon shvatili da jedno drugome možemo reći sve. Više ne živimo u strahu jedno od drugoga i za to nam je trebalo nekoliko godina odvojenosti - izjavila je svojedobno Natalie Wood o svom drugom braku s Robertom Wagnerom.

Godine 1974. par je dobio i kćerku Courtney Wagner, no zbog porodice počela je patiti njena filmska karijera.

Iako se sve činilo idealnim, Natalie Wood jednostavno se nije mogla pomiriti sa svojim godinama, koje je u to doba vješto skrivala, kao ni sa činjenicom da je počela dobijati uloge u kojima bi morala glumiti majku svojoj mlađoj kolegici.

Zbog svega toga napustila je glumu, iako to nikada nije prežalila.

- Gluma više nema takvu ulogu u mom životu kakvu je imala. Kada se žena odluči udati i imati djecu, ostali dijelovi njenog života jednostavno padnu u drugi plan – izjavila je Natalie.

Život daleko od svjetla reflektora potrajao je do 29. novembra 1981, kada je tijelo ženske osobe u spavaćici pronađeno u moru nedaleko od otoka Catalina.

Natalie Wood odmah je identificirana kao utopljenica, a tada je otkriveno i kako su s njom na jahti bili njen suprug Robert Wagner i kućni prijatelj, glumac Christopher Walken.

Poslije mnoštva ispijenih pića eskalirala je svađa između dvojica kolega, a sve zbog Wagnerove ljubomore i sumnje da ga Natalie vara s njim.

 

Walken se u međuvremenu izvinuo, izuzeo iz svađe i otišao spavati, dok je kapetan broda pojačao muziku ne želeći biti svjedok rasprave. Nakon svega svi su tvrdili kako ništa nisu čuli ni vidjeli.

Godine 2013. sestra Natalie Wood, Lana, otkrila je kako je kapetan broda ipak otkrio da je Wagner gurnuo Natalie preko palube te da joj je odbio pomoći da se popne na jahtu.

Navodno se kapetan uspaničio, ali glumac je bio odlučan u naumu da joj se ne pomaže jer će tako naučiti lekciju.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Today is Thanksgiving and I am so thankful for Natalie Wood. She has been such an irreplaceable part of my life ever since I was a little girl. I never could have imagined that one day I would be able to communicate with Natalie and RJ’s daughters and that they would ask me to run their official Natalie Wood page for the month. I've put my heart into my posts. ️I love this family️ I just have a couple more days left posting to this page. I wanted to take today to thank you for being so supportive. I hope you've enjoyed this month. I'll never forget it. The month is almost over and the gravity of what was asked of me fills my heart with such gratitude for Natasha, Katie, Courtney, RJ and, of course, my idol Natalie Wood. I literally can't imagine my life without her. I can't imagine my life without any of them —@daisy_clover1965 #NatalieWood #NatashaGregsonWagner #KatieWagner #CourtneyWagner #MoreThanLove

A post shared by Natalie Wood (@nataliewood) on

Lana Wood od početka nije bila uvjerena u Wagnerov iskaz, a tvrdio je da je nevin i da je suprugu posljednji put vidio u kupatilu prije nego što je otišao spavati, znajući da Natalie nikada ne bi otišla na obalu odjevena samo u spavaćicu.

U trenutku smrti Natalie Wood imala je tek 43 godine, a iza nje ostao je bogat filmski opus, ali i uspomena na nevjerovatan talenat i ljepotu.