open-navfaktor-logo
search
Sa ceremonije dodjele 1937.
Misterija koja nije riješena: Popeo se na pozornicu, uzeo tuđeg Oscara, i zauvijek nestao
Svaka osoba vrednuje predmete prema vlastitom uvjerenju i privrženosti pričama i legendama koje stoje iza njih. Međutim, vrlo često dojmljiva izmišljena priča, koja se poveže s nekim predmetom, može povećati njegovu cijenu i značenje, a dokaz je i priča glumice Alice Brady. 
04.02.2020. u 09:57
get url
text

Legenda o Oscaru, koji je dobila Alice Brady, počinje 1937. godine. Naime, Brady je nominirana za najbolju sporednu glumicu za ulogu u filmu "U Starom Chicagu".

Svečana ceremonija dodjele Oscara održana je u martu 1938, ali prije ovog svečanog događaja, Brady je slomila gležanj i nije mogla doći na dodjelu.

Na ceremoniji je glumica proglašena pobjednicom, pa dok su publika i njene kolege čekali da se pojavi na pozornici i primi nagradu te uputi neki svečani govor, dogodilo se nezamislivo.

Alice Brady

Nepoznati muškarac pojavio se na pozornici i prihvatio nagradu u njeno ime. Prisutni su bili zbunjeni dok je čovjek dolazio i odlazio, izgubio se u gomili u sekundi, nikad ne otkrivajući svoj identitet.

Upućeno u njenu nezgodu, osoblje Akademije pretpostavilo je da je Brady poslala nekoga da je preuzme u njeno ime.

Nekoliko dana kasnije, kada je oskarovka kontaktirala Akademiju i pitala kako i kad da preuzme priznanje, Akademija je shvatila da ih je neko nasamario i ukrao njenu plaketu.
Identitet lopova nikad nije otkriven. Oscar je zauvijek izgubljen.

Vremenom su se pojavili mnogi scenariji koji se tiču ove misterije, iako nijedan nikada nije provjeren.

Prema eseju Oliven Rutigliano "Ukradeni Oscar" u početku se pretpostavljalo da je tajno prodan na crnom tržištu, ali nakon razgovora 1965. godine s vlasnikom holivudske knjižare Collectors, holivudskom prodavnicom memorabilija, Rutigliano je saznao da, iako kolekcionari dobro poznaju legendu, niko nikada nije saznao ništa o Oscaru, niti se ikad pojavio na tržištu.

Druga teorija sugerira da nagrada uopće nije nestala. Neki pak govore da je za Brady izrađena nova nagrada Oscar, ali nikada nije dobila zamjenski kipić jer je iduće godine umrla od karcinoma.

Godinama kasnije, 2008, na aukciji u Dallasu, prodana je nagrada za najbolju sporednu glumicu s ceremonije 1937. godine, koja je na plaketi imala ugravirano ime Alice Brady – jer poznati zlatni kipići dijele se tek od 1943. godine.

Upućeno u njenu nezgodu, osoblje Akademije pretpostavilo je da je Brady poslala nekoga da je preuzme u njeno ime

Navodno je ovo bila zamjena koju je Akademija izdala Brady nakon što je originalna ukradena. Arhiva nekretnina Alice Brady prodala je na aukciji i nekoliko drugih predmeta, uključujući isječak iz novina gospođe Brady s informacijom da je dobila zamjenskog Oscara.

To je dovelo u sumnju priču da je umrla prije nego što je preuzela nagradu. Mediji su također, pridonijeli mogućem rasvjetljavanju priče i njenim mogućim ishodima.

Najraniji izvještaj o skandalu s ceremonije objavio je sljedećeg dana Los Angeles Times, izvijestivši da je čovjek koji je dobio nagradu bio niko drugi do Henry King, reditelj filma koji je tada nagradu odnio Brady.

Drugi članak, "Put Alice Brady do slave", čak je opisao njeno slavlje s prijateljima i kolegama koji su joj donijeli Oscara odmah nakon svečanosti dodjele.

Nagradu su joj donijeli zajedno s pisanom porukom u kojoj ju mole da vrati nagradu Akademiji kako bi mogli na nju ugravirati njeno ime. Naime, tek od 2010. godine Oscari postaju unaprijed personalizirani iu imena dobitnika graviraju se prije same dodjele.

Los Angeles Times objavio je još jedan članak kasnije 1938. godine, a ovaj put u njemu je pisalo da je ugravirani Oscar glumici uručio Charles Winninger, njen partner iz filma "Goodbye Broadway".

Navodno je Oscar vraćen glumici dvije sedmice nakon što ga je osvojila i tako nikada nije ukraden, niti je trebalo izraditi novu nagradu.

U vezi s ovom teorijom, novinski isječak prodan na aukciji prikazuje da Brady drži prvobitnu nagradu, a ne zamjenu, i stoga je Oscar na aukciji također bio originalan.

Pa kako je uopće nastala legenda o čovjeku koji je ukrao njenog Oscara? Bez obzira na rasplet, sve je postala zabavna priča i povisila je cijenu njenog Oscara na aukciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.