open-navfaktor-logo
search
Hahn o proširenju
"Mišljenje je prekretnica u odnosima sa EU": Preporuka Vijeću da dodijeli kandidatski status BiH
Kada je BiH u pitanju, Evropska komisija je, kazao je Hahn, dala mapu puta za reforme na planu demokratije, vladavine prava i reforme javne uprave
29.05.2019. u 11:58
get url
text
Johannes Hahn

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn predstavio je danas Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) Paket proširenja Evropske komisije za 2019. godinu, u okviru kojeg je predstavljeno i pozitivno Mišljenje o aplikaciji BiH za status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

- Neke od zemalja su ostvarile značajne, historijske rezultate – kazao je Hahn naglasivši da su u izvještajima utvrđene i smjernice na osnovu kojih se mogu ukloniti postojeći nedostaci.

Albaniju i Sjevernu Makedoniju je izdvojio kao zemlje u regionu koje su ostvarile najznačajniji napredak na putu ka EU, sa kojima su otvoreni pregovori o članstvu.

Kada je BiH u pitanju, Evropska komisija je, kazao je Hahn, dala mapu puta za reforme na planu demokratije, vladavine prava i reforme javne uprave.

- Prvi put se razmatra situacija u BiH u odnosu na sve standarde koji se primjenjuju u zemljama članicama – izjavio je Hahn.

Mišljenje je, pojašnjava, jedna prekretnica u odnosima između EU-a i BiH te pokazuje da je EU posvećen podršci BiH na njenom putu ka članstvu.

- Vijeće će sada trebati donijeti odluku o daljim koracima za ovu zemlju i tu će se tretirati sve reforme na svim planovima u BiH – zaključio je Hahn.



Izvjestitelj Evropskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda kazao je u svom obraćanju AFET-u kazao da je zadovoljan definiranim mjerama koje se odnose na BiH, koje su, kako je kazao, u skladu sa analizom koja je napravljena.

- Kada sam počeo prije pet godina, BiH nije bila kandidat. Bilo je jako teško ispuniti zahtjeve, ali sada imamo pozitivno mišljenje Komisije o kandidaturi, ja se zaista nadam da će u Vijeću sagledati šta se dešava i shvatiti značaj kandidature za zemlju i prihvatiti kandidaturu – poručio je Dan Preda.

Pozdravio je činjenicu da je BiH na evropskom putu, a naglasio je da je Evropska komisija definirala prioritete u smislu vladavine prava, demokratije i reformi.

- Sada su na potezu vlasti u BiH, ali brzina kojom oni odgovaraju na sva ova otvorena pitanja će odrediti rokove – pojasnio je Dan Preda.



Zastupnica Republike Hrvatske Željana Zovko je kazala da nije imala uvid u izvještaj, ali da smatra da bi odluke Ustavnog suda BiH, aludirajući na onu u predmetu "Ljubić", trebale predstavljati jednak uvjet BiH kao i provedba presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

- Imamo političku nestabilnost u BiH zbog nefunkcionalnog Izbornog zakona. To je nešto što se mora provesti kako bi imali mir i stabilnost u zemlji – kazala je Zovko.

Govorila je i o utjecaju drugih zemalja na BiH te bi se taj utjecaj, dodaje, trebao uzeti u obzir prije donošenja odluke o dodjeljivanju kandidatskog statusa BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.