navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ne bacajte hranu

Mislite na budžet, ali i prirodu: 10 kreativnih načina kako da iskoristite ostatke namirnica

Iz puno razloga, ekoloških, socijalnih i finansijskih, ima smisla da pametnije u potpunosti koristimo hranu koju kupimo. A to znači biti pametniji kada je riječ ostacima.

Objavljeno: 22.02.2021. u 18:44
get url
text

Evo savjeta kako na najbolji način iskoristiti ostatke hrane:

Namjerno stvarajte ostatke

Kad planirate obroke, razmislite o tome šta ostaci mogu postati. Uštedite u budžetu: ako dva puta pripremite povrće koje ti treba za večeru, imat ćete početnu tačku za jelo, od supe ili tjestenine kasnije u sedmici. Predviđajte koristiti ostatke pečene piletine na sendvičima; skuhajte dvostruko više riže od količine koja vam treba te dodatnu zamrznite za kasniju upotrebu.

Pametno čuvajte ostatke

Staklene posude nisu samo za višestruku upotrebu i održivi. Oni omogućuju da vidite šta je unutra. Tako nećete izgubiti trag ostacima hrane. Za zamrzavanje koristite vrećice sa zip-topom (koje se mogu oprati i ponovo upotrijebiti), a na komad vrpce napišite datum te sadržaj.

Ostacima posvetite večer

Ako shvatite da je vaš frižider ili zamrzivač napunjen ostacima hrane, obavežite se da ćete "jesti ostatke" jedne večeri u sedmici.

Pretvorite večeru u ručak

Još jedna štednja novca i vremena za zaposlene: stavite u spremnik dio večere koji možete kasnije pojesti kao ručak te ostaviti za sljedeći dan. Uz malo planiranja i bez dodatnih napora možete stvoriti zdrave ručkove "za ponijeti na posao".

Mislite na "sastojke", a ne na "ostatke"

Pretvorite preostalu tjesteninu ili kuhano povrće u frittatu. Kuhano povrće pomiješajte sa limenkom cijelog paradajza i napravite umak od povrća za tjesteninu. Napravite burritose s ostatkom kuhane riže, mesa i povrća, prelijte ih kiselim vrhnjem i salsom.

Skuhajte supu

Kuhano, pečeno ili prženo povrće koje ste jedne večeri poslužili kao prilog, drugi dan može postati supa. U blenderu izmiksajte povrće sa tri ili četiri šoljice povrtne ili pileće supe, a zatim supu zagrijte u loncu. Začinite po ukusu solju i biberom, te dodajte malo pesta, maslinovog ulja ili krutona (komadići prepečenog hljeba).

Spasite osahnuti hljeb

Ako hljeb izgubi svježinu nakon dan ili dva, učinite ono što rade Italijani: prerežite hljeb poprečno, namažite ga dobrim maslinovim uljem te premažite rezanom stranom prepolovljenog zrelog paradajza. Začinite hljeb solju i biberom, zamotajte u foliju i pecite dok ne bude topao.

Spremite ostatke povrća

Kao alternativu kompostiranju, sačuvajte ostatke povrća kako bi napravili zalihe. Držite vrećicu s galon-zatvaračem u zamrzivaču i dodajte sljedeće: vrhove mrkve i komorača, krajeve luka ili prase, jezgre paradajza, stabljike začinskog bilja i zelenila, ostatke kukuruza...

Bilo koji proizvod koji je stajao u frižideru također možete upotrijebiti. Kad se vrećica napuni, odmrznite sadržaj, stavite u lonac i dodajte vode da prekrije. Ostavite da se kuha dva sata, procijedite i imat ćete vege zalihu koja se može zamrznuti u toj istoj galonskoj vrećici.

Kreirajte obroke

Odličan način korištenja dodatnog kuhanog povrća, komadića sira, bifteka sa roštilja ili iz tave, piletine je njihovo stavljanje u salate uz omiljeni preljev.

Slaganje i spremanje

Mnogi prehrambeni proizvodi dolaze u veoma velikim dimenzijama, što može biti ekonomičnije. Ako nećete odmah upotrijebiti sav narezani hljeb, odvojite ga u dijelove koje će vaša porodica koristiti za jedan dan. Između dijelova stavite list voštanog papira, zamotajte i zamrznite. Tortilje, pita-hljeb i slična hrana mogu se pripremiti na isti način. Također možete kupiti veće pakete mesa (obično su jeftiniji nego manji), pa podijeliti na porcije te zamrznuti.