Predsjednik Republičkog centra Milorad Kojić je, podsjetit ćemo, kazao da je ta institucija na polovini posla da objavi spisak svjedoka koji su, prema njegovom mišljenju, davali „lažne izjave“ na osnovu kojih su osuđivani ratni zločinci srpske nacionalnosti.

VEZANI TEKST - Milorad Kojić prijeti svjedocima, mediji u RS-u otkrivaju identitet osobe koja je optužila Viškovića

Ta je prijetnja uslijedila nakon što je aktuelizirana odgovornost premijera entiteta RS Radovana Viškovića za premještanje i skrivanje tijela ubijenih Bošnjaka.

- Svjedoci su ključni za funkcioniranje bilo kojeg krivičnopravnog sistema. Naročito u osjetljivim suđenjima poput postupaka za ratne zločine, svjedoci se moraju osjećati apsolutno slobodno da daju svoj iskaz. Iz tog razloga, međunarodni standardi zahtijevaju da vlasti poduzmu mjere koje štite sigurnost i privatnost svjedoka, čak i ako se pojave u javnom postupku. Štaviše, pod određenim okolnostima otkrivanje identiteta žrtve ili svjedoka moglo bi predstavljati krivično djelo – kazali su za Faktor iz Misije OSCE-a.

U ovom slučaju, dodaju, objavljivanje imena osoba koje su svjedočile prošli, sadašnji i budući svjedoci mogu smatrati prijetnjom njihovoj sigurnosti i privatnosti.

- Iako je nadzor nad pravosudnim sistemom dobrodošao, njegova namjera ili posljedica nikada ne smije biti vršenje pritiska na svjedoke na ovaj način – zaključuju iz Misije OSCE-a u BiH.