open-navfaktor-logo
search
Katolički Božić
Misa ponoćka u sarajevskoj Katedrali: Samo u sitaciji u kojoj je čovjek zaista čovjek, narodi su jedni za druge blagoslov
Večeras je u sarajevskoj katedrali Srca Isusova održana tradicionalna misa ponoćka, koja se ove godine u specifičnim uvjetima zbog ograničenog kretanja stanovništva nakon 23 sata, održava u drugom terminu od uobičajenog. 
24.12.2020. u 21:13
get url
text

Euharistijsko slavlje je predvodio nadbiskup Tomo Vukšić u zajedništvu s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem.

Katolički vjernici na ovaj način su obilježili dolazak Božića, najradosnijeg praznika. Misi je prisustvovao manji broj vjernika nego ranijih godina zbog pandemije koronavirusa.

U propovjedi, koja je uslijedila nakon mise, Vukšić je rekao da je Isus donio mir svim ljudima, odnosno svim narodima.

Prema njegovim riječima, samo u sitaciji u kojoj je čovjek zaista čovjek, to jest samo u situaciji u kojoj je čovjek čovjeku čovjek ljudski rod je siguran, a narodi su jedni za druge blagoslov.

- I radnik će tada imati pravednu plaću i bolesnik potrebnu njegu, a goli i gladni i odjeću i obrok i samo u tom slučaju i Bog će imati mjesto gdje da se nastani u ljudskom društvu. Zbog toga je poruka ove noći svim ljudima: onaj ko želi biti i zauvijek ostati u božijoj blizini mora učiniti ono isto što je uradio Bog - postati čovjek, za sebe i za druge. Naime, jedini čovjekov put do Boga je put čovjekova vječnoga spasa koji završava kao oboženje zove se iskrena ljubav prema čovjeku i životu - rekao je on.

{$galerijaFotografija}

Na sam Božić, 25. decembra, svetu misu u 10.30 sati u katedrali predvodit će kardinal Puljić, s direktnim prijenosom na BHRT-u.

Isti dan u podne je prenos Papinog Urbi et Orbi iz Rima.

- Misa zahvalnica na kraju građanske godine, 31. decembra, bit će u 18 sati u katedrali, a euharistijsko slavlje na svetkovinu Marije Bogorodice, prvoga dana Nove godine, bit će u prvostolnici u 10.30 sati - istaknuto je iz Vrhbosanske nadbiskupije.

Zbog aktuelne situacije s pandemijom koronavirusa, otkazan je Božićni prijem, koji je godinama bio na blagdan Svetog Stjepana, 26. decembra.

Ponoćka misa katedrala Srce Isusovo 24.12.2020
1 od 24
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.