Mirza Čelik: Konaković ostaje premijer i ima podršku SDA

objavljeno: 05.02.2018. u 14:13

Nakon što je Elmedin Konaković premijer Vlade Kantona Sarajevo podnio ostavku na sve funkcije unutar SDA, počele su razne spekulacije da će Konaković napustiti SDA, prijeći u neku drugu stranku ili osnovati novu.

- Konaković je i dalje premijer Stranke demokratske akcije i ima našu punu podršku bez obzira što je podnio ostavku na funkcije u stranci i bez obzira što ima drugačije stavove od Izvršnog odbora SDA Sarajevo, jer ima pravo na svoje mišljenje – izjavio je za Faktor Mirza Čelik, šef Kluba SDA u Skupštini Kantona Sarajevo.

Ništa se neće promjeniti ni u Vladi ni Skupštini KS. Stranka demokratske akcije ima svojih 12 zastupnika i zajedno sa SBB-om i BPS-om činimo većinu u Skupštini KS tako da parlamentarna većina ne dolazi u pitanje, pojasnio je Čelik.

- Stranka demokratske akcije nije komunistička partija i svi naši članovi imaju pravo iznijeti svoje mišljenje. Mi radimo prema principima onih koji su nas birali. Možemo se razlikovati u mišljenjima, ali se poštuje stav SDA. Svi zakoni koji su doneseni u Skupštini KS prošli su kroz organe SDA i usvojeni. I dalje će biti polemika oko izvještaja o radu javnih preduzeća, ali u Skupštini KS ništa se ne dešava slučajno – kazao je Čelik.

Konaković je, s druge strane, prije nekoliko dana kazao da je još uvijek rano govoriti o mogućnosti njegovog istupanja iz SDA. Ostavku na pozicije unutar stranke je podnio zbog nesuglasica sa stranačkim kolegama, odnosno otvorenim sukobom sa Općinskim odborom SDA Novi Grad.

Ali poslije ove izjave Konaković se sastao sa Senadom Šepićem predsjednikom Nezavisnog bloka i bivšim članom SDA.

Šepić je na svom Facebook profilu objavio fotografiju sa Konakovićem uz pojašnjenje:

-Razmjena mišljenja o tome kako možemo zajedno pokrenuti i izgraditi bolje, pravednije i sigurnije društvo za sve i one koji dolaze.

Konakoviće se poslije razgovora sa Šepićem iznenada pojavio na skupu Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) koja je obilježila u Sarajevu desetogodišnjicu postojanja na političkoj sceni BiH.

- Često nas uvežu ideje koje opet drugima smetaju. Naš zadatak je da sve ljude koji se bore za BiH uvezujemo oko ideje kroz političko djelovanje, nezavisne blokove-nebitno. Bitno je da su za BiH i da se bore protiv najvećih pošasti društva. Ovu borbu nastavljamo zajedno. Mnoge zanima kako, po meni to nije bitno. Možda kroz iste partije, blokove, nezavisne liste - rekao je Konaković na skupu A-SDA.