open-navfaktor-logo
search
Aktivni na "pijaci"
Mirvić ispunjava obećanje, Sarajevo odriješilo kesu, brutalan prijelazni rok na Koševu
Spremni smo za naš grad i naš klub uložiti i deset puta više - rekao je prvi čovjek Sarajeva Ismir Mirvić nakon što se Bordo tim rastao s trenerom Aleksandrom Vasoskim.
29.06.2022. u 11:16
get url
text

Sarajevo je poslije toga od Veleža poraženo u finalu Kupa Bosne i Hercegovine i na taj način ostalo bez plasmana u evropska takmičenja, a onda su uslijedili konkretni potezi.

Na mjesto sportskog direktora imenovan je Emir Hadžić, koji od ranije savršeno poznaje situaciju na Koševu, a na trenersku poziciju stigao je mlad, ambiciozan i već dokazan stručnjak Feđa Dudić.

VEZANI TEKST - Jakirović: Sarajevo je dovelo dvojicu igrača koje smo mi htjeli, nismo to mogli finansijski ispratiti
 

Hadžić i Dudić uhvatili su se u koštac s problemima i krenuli u potragu za pojačanjima. Da je "kesa" odriješena, možda najbolje potvrđuju riječi Sergeja Jakirovića, trenera Zrinjskog.

- Kad napravite skauting bh. lige i kad hoćete da dovedete nekog igrača, bubaju se cifre koje nisu realne. Mi to ne možemo platiti, recimo Sarajevo to može platiti. Dva igrača koja smo mi htjeli dovesti uzeli su jer mi to nismo mogli finansijski pratiti - izjavio je Jakirović.

Iako trener Zrinjskog nije precizirao o kome se radi, pretpostavka je da su u pitanju ponajbolji igrači iz domaćeg prvenstva. Jedan je Ivan Ikić, a drugi Adnan Džafić. Ikić je nosio dres Širokog Brijega, a Džafić Tuzla Cityja.

To, naravno nisu jedine prinove, koje su stigla na Koševo u prijelaznom roku koji je i dalje otvoren. Mnogi su mišljenja da Sarajevo ovog ljeta radi fantastičan posao glede transfera.

VEZANI TEKST - Nastupao i za Željezničar: Musa Muhammed potpisao za Sarajevo
 

Klub se pojačao na svakoj poziciji. Na stoperska mjesta stigli su Vlatko Drobarov, sa posljednjim angažmanom u bugarskoj ekipi PFC Cherno More Varna, kao i Marin Aničić, bivši reprezentativac BiH koji je u Sarajevo stigao iz Konyaspora.

Na lijevi bok došao je Nemanja Tomašević iz TSC Bačka Topola, u kojem se nije naigrao. Premijer ligu poznaje dobro. Afirmaciju je stekao u Slobodi odakle je i napravio transfer u Bačku Topolu, a prošlu takmičarsku godinu proveo je na posudbi u Tuzla Cityju.

Posljednje pojačanje Sarajeva je Musa Muhammed. On pokriva poziciju na desnom boku. Svojevremeno je kao fudbaler Bašakšehira boravio na posudbi u Željezničaru. Prethodne četiri sezone nosio je dres HNK Gorica i odigrao je više od 100 zvaničnih utakmica.

U vezni red stigao je Frane Čirjak, koji je sa Zrinjskim u sezoni 2017/18. bio prvak BiH. Posljednja stanica bila mu je Lokomotiva iz Sofije.

Navalni red jači je za Naridina Mulahusejnovića, golgetera kojeg je Dudić svojevremeno trenirao u GOŠK-u. Od 2018. bio je u Sloveniji, nastupajući za Maribor, Koper i Muru.

Bordo tim zadržao je iz prošle sezone golmana Belmina Dizdarevića, defanzivce Nihada Mujakića, Muharema Traku, veznjake Andreja Đokanovića, Rifeta Kapića, Tarika Ramića, Dala Varešanovića, ofanzivce Rijada Kobiljara, Asmira Suljića, koji će biti novi kapiten, Daniela Avramovskog, Hamzu Čatakovića, veterana Mersudina Ahmetovića, a s posudbe je vraćen Đani Salčin.

VEZANI TEKST - Hadžić: Trebat će nam još minimalno dva prijelazna roka; Dudić: Od prvog kola gledamo novo Sarajevo
 

Klub se zahvalio Draženu Bagariću, Darku Bodulu, Borisu Cmiljaniću, Krsti Velkoskom, Darku Laziću, Kerimu Paliću, a Feđa Dudić ne računa na Amera Dupovca, Anela Hebibovića, Adnana Šećerovića, Mirka Oremuša. Sarajevo s njima još nije raskinulo saradnju.

Dres Sarajeva sljedeće sezone neće nositi ni Selmir Pidro, koji je otišao u MLS, a Halid Šabanović čeka potvrdu transfera u francuski Angers.

Sportski direktor kluba Emir Hadžić nedavno je izjavio da Sarajevu trebaju još minimalno dva prijelazna roka da napravi ono što očekuje.

Feđa Dudić na raspolaganju ima respektabilan tim, a na pripremama u Sloveniji raspolaže sa 27 prvotimaca. Jasno je da Bordo tim u predstojećoj sezoni želi vratiti titulu prvaka BiH na Koševu. Kako sada stvari stoje, prepreke na tom putu bit će im Zrinjski i Borac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.