open-navfaktor-logo
search
Turski Kipar
Mirsada Baljić, Adis Lukač i Dževdet Nikočević predstavljaju BiH na simpoziju
Do 12. maja, zajedno sa još 15 umjetnika iz sedam zemalja: Turske, Albanije, Makedonije, Sirije, Rusije, Kirgistana, i sa Kosova, slikat će ljepote Nikozije (turski Lefkoza), a njihova djela postat će dio stalne kolekcije Muzeja moderne umjetnosti
06.05.2019. u 15:08
get url
text
Zajednička fotografija učesnika Simpozija

Renomirani "Near East" Univerzitet iz Republike Turske Sjeverni Kipar, na čelu sa Dr. Suatom I. Günselom, domaćin je Internacionalnog simpozija na kojem boje naše domovine "brane" istaknuti umjetnici Mirsada Baljić, Dževdet Nikočević i Adis Lukač.

Do 12. maja, zajedno sa još 15 umjetnika iz sedam zemalja: Turske, Albanije, Makedonije, Sirije, Rusije, Kirgistana, i sa Kosova, slikat će ljepote Nikozije (turski Lefkoza), a njihova djela postat će dio stalne kolekcije Muzeja moderne umjetnosti, koji u svom fundusu ima više od 7.000 umjetnina najznačajnijih svjetskih umjetnika.

Domaćin Internacionalnog simpozija Dr. Suat I. Günsel

“Near East” Univerzitet

Muzej moderne umjetnosti

- Osunčani Kipar, postao je ušće kreativnosti i umjetnosti, i čast i zadovoljstvo je predstavljati svoju zemlju na Internacionalnom simpozijumu u sklopu Univerziteta u Nikoziji. Izuzetna organizacija domaćina podstakla je umjetnike da daju svoj maksimum tako da će se na kraju izroditi jedna sjajna i velika izložba. A u mom slučaju, tome je doprinjeo i boravak u Istanbulu na TRT Internacionalnom festivalu doku filma, gdje je skoro na svakom ćosku inspiracija priređivala dobrodošlicu. Moj rad čini 5 platana, tačnije 5 gracija figuracija, i imam osjećaj da su ovo refleksi moje prošlogodišnje izložbe o ženi, samo na mnogo većem formatu. Program je izuzetan i koristan za sve umjetnike- istakao je Lukač.

{$galerijaFotografija}

Boravak na Simpoziju, za Mirsadu Baljić, prilika je i da preko Galerije "Preporod", koju uspješno vodi godinama, ostvari nove konekcije sa različitim umjetnicima.

- Dolazak na ovaj simpozij čini veliko zadovoljstvo samim tim što imam priliku posjetiti ovaj divni ambijent, prijatelje i susresti se sa umjetnicima iz raznih zemalja. Organizatori su izrazili zadovoljstvo zbog saradnje sa Galerijom “Preporod“ i mogućnosti da se kroz zajedničke i samostalne izložbe oni predstave našoj publici. Ovo je prilika da se uspostavi kulturna saradnja i promoviše naša zemlja i naša umjetnost, ovdje i na sličnim destinacijama. Zahvaljujemo se prof. Hasanu Zeybeku na pozivu i izuzetnom gostopromstvu- istakla je Baljić.

"Near East" Univerzitet osnovan 1988. godine. Nudi najveće mogućnosti za obrazovanje na dodiplomskom i postdiplomskom studiju za više od 26 hiljada studenata iz 100 zemalja. "Near East" Univerzitet ima 19 fakulteta koji se sastoje od 220 odjela i programa.

Univerzitet je već punopravni član Evropske asocijacije univerziteta (EUA), Međunarodne asocijacije univerziteta (IAU) u okviru UNESCO-a, Međunarodnog društva za inženjersko obrazovanje (IGIP), Zajedničke međunarodne komisije (JCI), Federacije univerziteta Islamskog svijeta (FUIW), 118 drugih nacionalnih i međunarodnih institucija i fondacija...

Od svog osnivanja, Univerzitet, prvenstveno s ciljem edukacije samouvjerenih, visoko kvalificiranih, predanih i odlučnih pojedinaca, ostvario je nevjerojatan napredak i pretvorio se u najveću visokoškolsku ustanovu i kulturni centar Kipra.

Internacionalni simpozij-Turski Kipar-06.05.2019.
1 od 16
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.