open-navfaktor-logo
search
Final four
Mirsad Terzić u novom lovu na trofej Lige šampiona
Momir Ilić i Lazslo Nagy najavili su da će se u Kelnu oprostiti ne samo od Veszprema, nego i od aktivnog bavljenja rukometom
01.06.2019. u 13:01
get url
text

Deseti po redu Final four Lige šampiona za rukometaše odigraće se i ove, kao i svih prethodnih godina, u Lanxeess areni u Kelnu. Završni turnir počinje danas polufinalnim duelima između Veszprema i Vive Kielca, u reprizi legendarnog finala iz 2016. godine, i Barcelone i Vardara. Imena četiri učesnika ovosezonskog Final foura jasno daju do znanja da će rukomet dobiti novog evropskog klupskog šampiona, jer je aktuelni osvajač Montpellier ispao još u grupnoj fazi, prenosi Anadolu Agency (AA). 

Duel mađarskog i poljskog šampiona prvi je na rasporedu u 15.15 sati, a biće to velika prilika da se Veszprem revanšira Kielcu za nevjerovatan poraz u već spomenutom finalu. Tada je Veszprem imao devet golova prednosti dvadesetak minuta prije kraja, a uspio je na kraju izgubiti pehar poslije izvođenja sedmeraca. 

Među onima koji su igrali to finale bili su Momir Ilić i Lazslo Nagy najavili su da će se u Kelnu oprostiti ne samo od Veszprema, nego i od aktivnog bavljenja rukometom. Dakle, za njih Final four ima ogroman značaj. 

- Ovdje sam već osmi put i svaki put to je bio poseban doživljaj. Imao sam sreću da dva puta osvojim pehar i naravno nadam se da će moja zadnja utakmica biti krunisana još jednim trofejom - kazao je Ilić za internet stranicu Evropske rukometne federacije (EHF).

Ilić je u dva navrata osvajao Ligu šampiona sa Kielom, a bh. reprezentativac Mirsad Terzić će po peti put pokušati to uraditi sa Veszpremom. Iskusni lijevi bek i kapiten BiH do sada nije imao sreće da podigne pehar namijenjen šampionu Evrope, ali se nada da će slavni mađarski klub konačno ispuniti i taj neostvareni cilj. 

Iako je Veszprem na kladionicama blagi favorit ne smije zanemariti kvalitet Vive Kielca, a posebno činjenica da ih s klupe vodi proslavljeni bivši rukometaš i danas sjajni trener Talant Dujshebaev. Među onima koji se smatraju predvodnicima Kielca je jedan od njegovih sinova Alex, a treba istači da i drugi Damiel nosi dres poljskog kluba. 

- Naravno, želimo da pobijedimo zajedno. To bi ovaj vikend učinilo još posebnijim, a porodična zabava nakon toga definitivno bi bila nezaboravna - kazao je Alex Dujshebaev, trenutno drugi strijelac Lige šampiona sa 88 golova. 

Skopski Vardar stigao je po treći put zaredom na Final four Lige šampiona i ponovo je autsajder. Tako je bilo i prije dvije godine, kada je otišao do samog kraja i osvojio prvi trofej šampiona Evrope u istoriji kluba. 

- Ove godine smo došli bez pritiska u Keln. Prošle godine, kada smo došli kao pobjednici imali smo veći teret na ramenima i veći pritisak. Tako da ove godine zaista uživam i sretan sam što ću igrati još jedan Final four - rekao je Ivan Karačić, hrvatski reprezentativac i srednji bek Vardara. 

Xavi Pascual, trener Barcelone nije želio da prizna da je njegov tim ne samo favorit u polufinalu protiv Vardara, nego i cijelog turnira. 

- Kada dođete ovdje pripadate društvu u kojem su četiri najbolje ekipe na svijetu, što je sjajan osjećaj. Kada dođete u Kelnu više nema favorita - istakao je Pascual. 

Zanimljivo sva četiri učesnika ovosezonskog Final foura igrala su u istoj grupi prve faze takmičenja. Poredak u grupi A izgledao je ovako: Barcelona, Veszprem, Vardar, Vive Kielce, a da li će takav biti i nakon završnog turnira saznaćemo 1. i 2. juna u Kelnu.

Raspored završnog turnira:
Subota, polufinala: Veszprem – Vive Kielce (15.15 sati), Barcelona – Vardar (18 sati).
Nedjelja: Utakmica za treće mjesto u 15.15 sati, finale u 18 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.